Honnan tudhatod, hogy valaki lakótárs-kompatibilis-e veled?

Sokfélét hall az ember a lakótársi életmódról. Nem mindig sikerül megtalálni elsőre azokat, akikkel kompatibilis vagy, és zökkenőmentesen egy lakásban tudtok élni. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem jöttök ki, nem találjátok a közös hangot, vagy csak nem vagytok szimpatikusak egymásnak.

Rosszabb esetben konfliktushelyzetekhez is vezethet a sok ellentét. Igaz, ez nem mindig következik be, csupán egy végső eset, de nem esélytelen. Akadnak ilyenkor olyan személyek, akik az albérlet miatt maradnak a szituációban, vagy megoldást találnak, vagy eltávolodnak a lakótárstól. Azonban olyanok is akadnak, akik kézzel-lábbal menekülnének ebből a helyzetből, így pedig az albérletből is. Ők azok, akik alig várják a szerződés lejártát.

A legvégső eset az, amikor valaki annyira rosszul érzi magát az albérletben, hogy mindenáron kibúvót akar találni a szerződés alól, és annak felbontását kéri a bérbeadótól. Ez persze nem gyakori eset.

A helyzet, hogy az ember sokféle embertípussal találkozhat és élhet együtt élete során. Rajtad is múlik, nem csupán a másik félen, hogyan kezeled a közös együttélés során adódó helyzeteket. Sőt, az egyik legnagyobb előnyöd lehet akkor, ha már lakásválasztásnál alapos felkészültséggel szemlélődsz, és a lakótárs viselkedésére is időt fordítasz. Sokféle lakótárstípussal is találkozhatsz életed során.

Ne félj kérdezni tőle, beszélgetést kezdeményezni, ismerkedni vele, hiszen lehet, hogy ő lesz az, akivel majd osztozol az albérlet felelősségén, és annak minden kötelességén, köztük az anyagi kötelezettségeken is.

Szerencsére, ha okosan szemlélődsz, akkor már igen hamar rájöhetsz arra, hogyan találhatod meg a számodra legideálisabb lakótársat. Csupán arra kell figyelned, hogy kivel vagy kompatibilis az együtt élésre. Az alábbi kiváló iránymutatóként szolgálhatnak ehhez.

Azonos értékrend

Ahhoz, hogy a konfliktus, a vita, a súrlódásokat és nézeteltérések előfordulási esélye minimálisra legyenek csökkenthetők, egy stabil, közös morális alap megteremtésével nagymértékben hozzájárulhatsz. A közös értékrend azt jelenti, hogy hasonló a gondolkodásotok, a felfogásotok. A morális és erkölcsi értékek az emberek céljai és szerettei mellett a legfontosabb eszmék az ember életébe, így hát magától értetődő, hogy ismerkedésnél is figyel ezekre a dolgokra az ember.

Ráadásul a közös értékrend képezi minden kapcsolatnak a meghatározó alapját, minden más a részletek kérdésének kategóriába tudható. Ha megfigyeled, hozzád hasonló értékeket valló emberekkel szereti magát körülvenni mindenki, ahogyan te is.

Ha toleráns is vagy, a magánéletedben és személyes, baráti körödet olyan emberek képezik, akik hozzád hasonlítanak, hiszen ők megerődítenek az elveidben való hitedben, és biztonságot adnak. Az ember nem keresi magának a vitákat, az ellentétesen gondolkodó embereket a biztonságokat nyújtó magánéletébe, mert az folytonos stresszt és veszélyt jelent.

Szükséges, hogy ismerj olyan embereket, akik megkérdőjeleznek, akikkel tanakodhatsz ellentétes érveket pakolva az asztalra,hiszen az jellemfejlődéshez vezet, de csupán mértékkel, és gyakran nem a biztonságos buborékod tagjai ezek a személyek.

Hasonló életmód

A hasonló életmód is a lista élén kell, hogy szerepeljen, ha lakótárs kompatibilitásról esik szó. Ha nagyon különböző életmódot éltek, akkor sajnos nehezebb lesz az egy lakásban való életmód. Közösen osztoztok a téren, így pedig alkalmazkodásra van szükség, egy hasonlóképpen történő életvitelre.

Ilyen például a lakás tisztán tartásának kérdése. Az éjszakai tivornyázás pedig egy másik jelentős kérdéskör lehet. Ha egyikőtök éjszaka aludna, de a másik hangoskodik későn is, akkor elkerülhetetlenül is kifejlődik a vitához vezető, kellemetlen helyzet. Ezeket a dolgokat nagyon korán tisztázzátok, ha lehet, még beköltözés előtt.

Ne feledkezzetek meg a higiéniáról

Sajnos előfordulhat, hogy a lakótársad egy szorgalmas, kedves, tisztelettudó, csendes személy, akivel semmi problémád nem adódik, azonban rendkívül rossz a higiéniája, és kellemetlen a közelében tartózkodni.

Ez is egy olyan tényező, amire érdemes költözés előtt felfigyelni, a személyes higiénia egy igen kényelmetlen témakör, amely a későbbiekben még kellemetlenebbé válhat. Előbb-utóbb valaki nagyon kellemetlenül fogja érezni magát kettőtök közül, ha ez a helyzet nincs megoldva.

Sokféleképpen közelítheted meg ezt a helyzetet, ha albérlet forog szóban, de te lakótárssal bérelnél. Igen is lehetséges bárkivel együtt élni, amíg az persze nem jelent veszélyt rád fizikailag, lelkileg vagy mentálisan. Ha pedig albérlet bérlésén mesterkednél, megéri segítséget kérni ügyfélszolgálatunktól.