Honnan tudhatod, hogy a lakótársi viszonnyal problémák adódtak?

A lakótársi életmód mindig is jelen volt az albérletpiacon. A kiadó szobák vonzereje mind a kedvező anyagiakban, mind a szociálisan változatos és pezsgő tényezőkben rejlik. Az elmúlt években azonban jócskán megnőtt a kiadó szobák iránti igény, hiszen manapság mindenki spórolna, valamint egyre kevesebb ember élne egyedül.

Lakótársakkal élni egy életre szóló élmény, amelyet legalább egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia, ez igaz a szóló albérletbérlésre egyaránt. Azonban mi történik akkor, ha úgy sejted, nem teljes az összhang a lakótárssal, esetleg megromlott a lakótársi viszony?

Mindig jól jöhet, ha van egy, de akár több lakótárs is a közeledben. Kisegíthetnek a házimunkában, társaságban sosem lesz hiány, és akár még új barátságok is köttethetnek. A szürke hétköznapokban és a stresszes munkanapok után igazán kellemes lehet, ha megbeszélheted a napodat egy másik személlyel, de csupán az is, ha nem üres lakásba érkezel haza.

Manapság pedig több okból is népszerűek a kiadó szobák, a lakótársakkal való bérlés, különösen az úgynevezett, sokbérlős megoldás, mely során kettőnél több bérlő él egy nagyobb albérletben, amelyben mindenki saját bérelt szobával rendelkezik. Erről a manapság egyre népszerűbb megoldásról itt olvashatsz bővebben, ha képben lennél a jövő bérlési trendjeivel.

Mi a helyzet abban az esetben, ha nem vagy biztos abban, hogy minden rendben van-e a lakótársaddal? Úgy érzed valami megváltozott, félsz az estleges konfliktus kialakulásának lehetőségétől és a megkeseredett hangulattól a lakáson belül?

Bár ritkán, de előfordulhat, hogy nézeteltérés adódik a lakótársak között, amelyet nem mindig egyszerű megoldani, ám a megfelelő attitűddel és kommunikációval minden helyrehozható, még a komolyabb viták is semmisé válthatók.

Fontos a megoldásra törekedni és gyökerestől elfojtani a vitát, a nézeteltérést, hiszen egyáltalán nem kellemes a konfliktus helyzet. Neked sem, neki sem, de kiváltképp a lakótársak számára okozhat kellemetlen pillanatokat, mivel ők is veletek élnek.

Továbbá, a stresszes időszak rávezethet arra, hogy kerüld a lakótársad, és kevesebbet tartózkodj az albérletben. Ez azért sem célszerű, hiszen te is ott bérelsz, ugyanúgy kihasználhatnád a kiadó szobák nyújtotta előnyöket és magányt.

Honnan láthatod, hogy baj van?

Nem minden ember közelíti meg a konfliktust direkt módon, hanem inkább a napjainkban igen gyakori passzív-agresszivitást választják. Ilyenkor az illető nem mondja el, hogy problémája adódott a másik féllel, azonban folyton célozgat.

Veled is megtörténhet, hogy a lakótársad valamiért neheztelni kezd rád, és ezt a konfliktust kommunikáló stratégiát választja a direkt kommunikáció helyett. Ez természetesen roppantul zavaró lehet, hiszen nem tudod eldönteni, hogy haragszik-e rád az illető, de mégis érzed, hogy valami nincs rendben köztetek. Hogyan vedd észre a jeleket?

Ha azt látod, hogy indokolatlanul fagyos a hangulat köztetek. Ha a lakótársad kerül téged. Ha kifogásokat keress arra, hogy miért nincs ideje rád szánni egy kevés időt, pedig nem is annyira elfoglalt. Morcos válaszokat kapsz a kérdéseidre, vagy éppen visszahallasz olyan dolgokat, amelyeket ő mondott rólad, és nem túl kedvesek az elhangzottak.

Természetesen, az is megeshet, hogy a lakótársad a passzív-agresszív módszer helyett agresszívan kommunikál. Ez egy könnyedén vitába torkolló, letámadó módszer is lehet, amely könnyedén előfordulhat a temperamentumos embereknél.

Mi a teendő?

Az agresszívan kommunikáló lakótárssal szemben jó megoldás lehet, ha igyekszel higgadtan reagálni, és megvárni, míg lenyugszik, majd ezt követően összeülni és figyelmesen, higgadt hangnemben megbeszélni a felmerülő problémákat. Ha te vagy az agresszív fél, akkor menj el sétálni, ha érzed, hogy elveszíted az irányítást.

Jó lehet, ha arra is figyelsz, hogy kompromisszumképes légy, ahogyan ő is. Mindkettőtöknek hajlandóságot szükséges mutatnia a változás felé. Lakótársakkal együtt élni ugyanis csapatmunka, akárcsak csapatban sportolni vagy éppen dolgozni.

Hidd el, ha erre sikerül odafigyelni, rengeteget tanulsz arról, hogyan légy a jövőben csapatjátékos, ami még a munkahelyeden is hasznodra válhat majd. Amennyiben elérkeztek egy végső esethez, amikor a másik fél nem képes engedni, betartani a ráeső kötelezettségeket, vagy csak te engedsz, érdemes bevonni a bérbeadót is. Ha többet olvasnál a lakótárs konfliktusokról, itt megteheted. Albérletet keresel? Kiadó szobák között válogatnál? Keresd fel ügyfélszolgálatunk.