Hogyan lehet minimalista lakást berendezni: Útmutató és ötletek

A dokumentumfilmektől az Instagram-trendekig a minimalizmus már jó ideje a főcímeken szerepel. Sok ember azonban még mindig kissé zavart a minimalizmus pontos meghatározásában. Sokan tévesen tulajdonítják a minimalistának az extrém takarékosságot.

Noha homályosak lehetnek a értelmezések, sok embert vonz az úgynevezett minimalista esztétika. A fehér falakat és a minimalista dekorációhoz kapcsolódó egyszerű dohányzó asztalokat tartalmazó fényes magazinok a belsőépítészeti szakembereken túl magával ragadták az embereket.

A bérlők most arra kíváncsiak, hogyan tudják létrehozni a tökéletes minimalista lakás beállítást. Ne aggódj, felfedtük.

Ez az útmutató mindent elárul, amit tudnia kell a minimalizmusról és arról, hogyan hozhatja létre álmai minimalista lakását.

 

Mi az a minimalista lakás?

A minimalizmus olyan mozgalom, amelyet minden ember hallott már az élete során. A népszerűség növekedésének számos oka van. Ez azonban általában a fogyasztás növekedésének tulajdonítható. Sok dolog van a birtokunkban, de ezek nem feltétlenül tesznek boldoggá minket.

Alapjában véve a minimalista mozgalom anyagi javainak felmérésével és értékelésével igyekszik segíteni az embereket a boldog életben. Az „Értékelés” itt fontos kifejezés. Ennek oka, hogy sokan úgy gondolják, hogy ahhoz, hogy minimalista legyen, ki kell dobnia az összes holmiját.

Az igazság azonban az, hogy néhány minimalistának rengeteg dolga van. Van, akinek kevesebb, mint 20 holmija van. Egyszerűen fel kell mérni a tárgy birtoklásának okait, szükségesnek tartja-e, boldoggá tesz-e, és el kell dönteni, hogy megtartja-e.

Mi a „minimalista lakás” kifejezése?

 A minimalista lakás egyszerűen az, ahol a bérlő igyekszik átvenni a minimalista esztétikát, amely ritka dekorációval, egyszerű, letisztult vonalakkal és tompított tónusokkal rendelkezik.

Röviden: kevesebb anyagot és több helyet jelent, mindezt szépen és ízlésesen díszített csomagolásban. A minimalista dekoráció egyszerűbb tisztítást, hatékonyságot és funkcionálisabb helyet biztosít egy kis lakásban.

Bár egy minimalista lakás sokak számára álomnak tűnhet, vannak hátrányai.

Nehéz lehet egy minimalista lakást személyre szabni. Ez azért van, mert az esztétika annyira fontos lett. Sőt, mivel a minimalizmus jelenleg divatos, a minimalista esztétikához illő dekorációs árak magasabbak.

Mielőtt végső döntést hozna arról, hogy a minimalizmus megfelelő-e az Ön számára, fontos figyelembe venni a minimalista lakás előnyeit és hátrányait.

 

Hogyan lehet minimalizálni a lakást?

Ha úgy döntött, hogy a lakás minimalista esztétikáját alkalmazza, van néhány általános szabály és irányelv, amelyet érdemes előre ismernie. Habár nincs két teljesen egyforma minimalista lakás, néhány hasonlóság bőven nyilvánvaló egy kis keresgéléssel.

A következő tippek segítenek megkezdeni a minimalizmus útját!

1 . Csökkentse a rendetlenséget

 • A tehetséges Marie Kondóra való utalás nélkül, ha nem akar vagy nincs szüksége valamire, adjon neki új otthont. Ha éppen költözik, fontolja meg, mit kell hoznia az új lakásába, szemben azzal, amit éppen azért hoz, mert a tulajdonában van. Ez segíthet csökkenteni a rendetlenséget, amelyet új lakhelyére hoz.
 • Kihívást jelenthet a holmijaink kidobása vagy megtisztítása, főleg, hogy ilyen sok mindent felhalmozunk belőlük. Készítsen listát, hogy elősegítse a folyamat felgyorsítását és a dolgok rendezettségét.
 • Írjon ki mindent, amire szüksége van, és olyan dolgokat, amelyektől nem hajlandó megszabadulni. Ez segíthet eldönteni, hogy hol kezdje, és nehogy  tévedésből szabaduljon meg tőlük. 
 1. Válasszon színrendszert
 • Az online megtalált minimalista beállítások közül sok viszonylag hasonló színű. A minimalista esztétika jellemzően elnémított földszínekkel vagy egyszerű fekete-fehér témával rendelkezik.
 • Ez nem azt jelenti, hogy nem adhat hozzá színes popot, de a legjobb, ha finom, visszafogott hangokkal kezdi. A színskála korai megválasztása megadhatja a színpadot a választott dekor daraboknak is.
 1. Szobánként haladjon
 • Függetlenül attól, hogy selejtezi vagy dekorálja a lakását, az „egyszobás” megközelítés lehetővé teszi, hogy egyetlen szoba részleteire összpontosítson.
 • Összpontosíthat egy dologra, például a nappali falainak színére, anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy egyezik-e a konyha készülékeinek színével. Miután átjutott minden szobán, összpontosítani tud a részletekre.

 

Minimalista ötletek: Nappali

A nappali szobákat bonyolult díszíteni. Szórakozási, pihenési, étkezési és egyéb lehetőségeknek is meg kell feleljen. A minimalista nappali dekorálásakor elengedhetetlen a forma és a funkció rangsorolása. 

Olyan darabokat szeretne választani, amelyek illeszkednek a minimalista esztétikába, de funkcionálisak is. Ez segít elkerülni a rendkívül kényelmetlen tervezői kanapé megvásárlását, vagy a kedvenc és legmelegebb afgánok eldobását. Íme néhány tipp, amelyek segítenek minimalista nappali stílusának kialakításában.

 

 • Keresse meg az egyszerű bútordarabokat: Nem szeretné, ha túl nagy bútorok lennének egy minimalista nappaliban, válasszon bútorokat egyszerű vonalakkal és áramlással. A hajtű kombináció, az egyszínű színek és a kényelem mind elengedhetetlen.
 • Keressen egy rattan vagy fonott darabot: Valójában bármely világos színű fa darab otthonosan nézne ki egy minimalista lakásban. A leggyakoribb azonban egy könnyebb fa tónusú darabok megtalálása. A székek, a szövött puffok és a szövött kosarak gyakran elengedhetetlenek a minimalista dekorációhoz.
 • Vásároljon vagy neveljen néhány növényt: A szobanövény kiválasztása nemcsak az érett felnőtt lakóhely jele. A minimalista lakás tökéletes színpompája is. Általában a Fiddle Leaf fügefák, a beltéri tenyér, a pothos és a pozsgás növények jelentik a minimalista dekoráció csúcsát. További bónuszként néhány növény hozzájárulhat a beltéri levegő minőségének javításához.
 • Vizsgálja meg az hangsúlyos darabokat: legyen szó egyszerű családi fotóról vagy hatalmas mozaikról, az hangsúlyos darabok elősegíthetik a hatékony minimalista tér felmelegedését. 

 

Minimalista ötletek: Hálószoba

A hálószoba az ön területe. Tehát ne féljen személyesebbé tenni ezt a területet. Ami a ruházatot illeti, próbáld a szekrénybe szorítani. Maximalizálni szeretné a hálószoba szabad terét. Tehát az a hírhedt ruhákkal töltött szék nem lehet a hálószobájának kiemelkedő jellemzője. A ruházatának a szekrényben tartása mellett itt van néhány tipp, amelyek segítenek minimalista hálószobájának díszítésében.

 • Ágynemű: Válasszon kényelmes, egyszínű paplanokat és lepedőket. Kerülje az ágy túlterhelését párnákkal vagy kitömött állatokkal. A minimalista megjelenés azt jelenti, hogy hagyja, hogy az ágynemű ragyogjon a hálószobájában.
 • Maximalizálja az ágykeretet: Vásároljon vagy építsen olyan ágykeretet, amely éjjeli szekrényként is funkcionál. Célozzon egy alacsony padlóig tartó keretet, mivel ez megfelel a minimalista esztétikának. Ha egyszerűvé akarja tenni a dolgokat, a raklapos platform megfizethető barkácsolási lehetőség.
 • Kiemelő fal festése: Ha megengedett a falak festése (ellenőrizze a bérleti szerződését!), Válasszon egy falat egy domináns színű festéshez, amely kiemelő falaként szolgál.
 • Adjon hozzá néhány hangsúlyos darabot: Az hangsúlyos darabok valóban hozzájárulhatnak a hálószoba személyre szabásához. Akár hűvös szőnyeget, akár néhány függő növényt választ az hangsúlyos daraboknak ki kell emelniük egyéniségünket, még egy minimalista hálószobában is.

 

Minimalista ötletek: Konyha

A konyhákat is nehéz díszíteni. Olyan sok eszköz, főzőedény, étkészlet és egyéb alapvető dolog fontos, amelyre új otthonában szüksége lesz a konyhája megszervezése és felújítása során.

 • Bölcsen válassza a készülékeket: Szüksége van kenyérpirítóra? A turmixgépe csak porosodik? Ha sok konyhai készüléke van, akkor döntést kell hoznia arról, hogy melyiket szeretné kihagyni a mindennapi használatból. Választhatja a konyhai készülékek gyűjteményének lecsökkentését, például megszabadulhat a kenyérpirítótól, és használhatja a tűzhelyet vagy a sütőt.
 • Ragaszkodjon egy színösszeállításhoz: A rozsdamentes acél és a barna a minimalista konyhákban általános. Számos minimalista konyha azonban egyetlen egyszínű, például fekete vagy fehér.
 • Fazekak és serpenyők rendezése: Egy minőségi edénytartó vagy szekrényrendező segíthet csökkenteni a konyhában általában fellelhető rendetlenséget. Az edényeket ízlésesen egy edénytartón tárolhatja. Ha vonzó darabok, akkor dekorációként is funkcionálhatnak.
 • Találja meg a megfelelő edényeket: Ha már a fazekakról és a serpenyőkről beszélünk, próbáljon olyan darabokat beszerezni, amelyek tartósak és sokféle felhasználási lehetőséget kínálnak. Az öntöttvas és rozsdamentes acél edénykészletek mindig nagyszerű választás.
 • Szerezzen be egy egyszerű konyhai asztalt: A konyhai asztala helyet ad Önnek és szeretteinek, hogy együtt élvezhessék az ételeket, ezért ennek egyszerűnek kell lennie. A szilárd konyhába vagy étkezőasztalba történő befektetés teret adhat otthoni munkavégzésnek is, ha a lakásban nincs otthoni iroda.

 

Minimalista ötletek: Fürdőszoba

A minimalista fürdőszoba létrehozása ugyanolyan egyszerű, mint a visszautasítás és néhány frissítés a fürdőszőnyeg-választékban.

Összességében azt szeretné, hogy a fürdőszobája a lehető legtisztább és rendezettebb legyen. Ez azt jelentheti, hogy befektetni kell a folyosó szekrényében tartandó ládákba. Ez azonban nem minden. Így díszítheti minimalista fürdőszobáját.

 • Tartson rendet a fürdőszobájában: Milyen alapvető dolgoknak kell lenniük a fürdőszobában? Milyen dolgokat távolíthat el? Készítsen listát a szükséges dolgokról, például egy kukáról vagy a fürdő szőnyegről. Készítsen egy másik listát azokról a dolgokról, amelyektől megszabadulhat, például egy magazin állványról. Egyszerűsítse le a fürdőszobáját az alapvető dolgokra.
 • Adjon hozzá egy festményt: Bár általában nem a fürdőszobába megy, hogy megnézze a művészetet, egy remek darab birtokában össze hozhatja a fürdőszoba minimalista esztétikáját, anélkül, hogy elárasztaná a teret.
 • Növény elhelyezése: Sok növény virágzik abban a nedves környezetben, amelyet a fürdőszobák biztosítanak. Ezenkívül választhat egy illatos növényt, például eukaliptusz leveleket vagy levendulát, hogy a fürdőszobája friss illatú legyen.

 

Minimalista lakás források

A gyors Google-keresésen túl rengeteg erőforrás áll rendelkezésre azok számára, akik minimalista lakás berendezésüket kezdik.

 • YouTube: A népszerű videomegosztó platform informatív és szórakoztató tartalmaknak ad otthont a minimalizmusról és a minimalista dekorációról. Nem csak inspirációt talál, hanem többet is megtudhat a minimalizmusról és arról, hogy mit jelent ez mások számára.
 • Instagram: Használja az Instagram keresési funkcióját a hashtagek keresésére. A #MinimalistHome és a #MinimalistDecor előhív egy olyan segítséget tartalmazó oldalt, amely a feltételek alatt megjelölt több ezer fotó közül néhányat tartalmaz. Lehet, hogy válogatnia kell néhány szelfit, de nagyszerű inspirációt találhat.

Végső gondolatok

A minimalista lakás szilárd tervvel kezdődik. Noha nem kell minimalizálnia a minimalista lakást, meg kell értenie a minimalizmus alapjait, hogy megvalósuljon. Egyszerűen helyezze előtérbe és a lehető legtöbbet hozza ki abból, ami van, és csökkentse a többletet, és máris jó úton járhat egy álomhoz méltó minimalista lakás felé.

A minimalizmus azonban nem mindenkinek való. Számos különböző módon lehet maximalizálni a lakás terét a belsőépítészet révén.