Hogyan kezeljük a hangos szomszédokat

Akár zenei beállítottságú, vitatkozó vagy párt emberekkel van dolga, a szomszéd zajos szokásai gyorsan kérdésessé válhatnak. Különösen, ha megpróbál aludni, vagy befejez egy hosszú, stresszes mozdulatot.

A hangos szomszédok pusztítást végezhetnek a békés térben, amelyet otthonnak hív. Ha hangos szomszédokkal szeretne foglalkozni, de nem tudja, hogyan járjon el, kövesse ezt az öt tippet.

 

  1. Mérje fel a csatát

Mielőtt úgy döntene, hogy előrelép a zajos szomszédok szembesítésével vagy jelentésével, fontos meghatározni, hogy a csatát érdemes-e megvívni. Akár egy vékony falú komplexumban él, akár egy fal  szomszédos szomszédokkal rendelkező házban, egy közösség része.

A közösségen belül némi zaj várható. Ha szomszédai csecsemő vagy kisgyermekes családok, készüljön fel a sírásra, a sikoltozásra és a nevetésre. Ez a családi élet. Ha kutyájuk van, akkor időnként ugatnak. Hacsak a zajok valóban nem vonják vissza a békés tartózkodási hely élvezetét, nem lehet erre panasza.

Ha azonban a szomszédaid minden hétvégén hangos, harsány bulikat rendeznek, vagy extrém hangerővel zenélnek, miközben éjjel próbál aludni, az túlzott zajnak számít. Közösségben lenni azt jelenti, hogy tudatos és tiszteletben tartja a körülötte lévő embereket. A jó éjszakai alvás megszakítása vagy a szomszédok egyszerű figyelmen kívül hagyása nem felel meg a nyugodt körülménynek.

 

  1. Beszéljen a szomszédaival

Az első lépés a zajos szomszédokkal való megbeszéléshez az, ha beszélünk velük a zajszintjükről és arról, hogyan lehet a legjobban orvosolni a helyzetet. A szembenézés azonban nehéz és kényelmetlen lehet. Helytelen esetben egyszerű panasszal nukleáris szintre emelheti a helyzetet. Íme néhány tipp, amelyet be kell tartani, amikor a szomszédokat zaj panaszokkal szembesíti.

Ne feledje a célját: Ne tévedjen el a pályától. Eljött egy zajprobléma megvitatására. Ha harag vagy egyszerű zavaró tényezők kerülnek félre, az nem segít. Válasszon semleges területet a kérdés megvitatásához, függetlenül attól, hogy meghívja-e a szomszédot kávézni, vagy találkozik velük az utcán.

Amikor kétségbe esik – kérdezze meg: Valójában a szomszédai nem biztos, hogy tisztában vannak az ők udvariatlanságukkal. Segíthet, ha panaszát semleges kérdésként fogalmazza meg. A „Minden este hangosan zenélsz” helyett próbáld ki: „Tudtad, hogy a zenéd elég hangos?” Egy kérdés kevésbé vádló és segíthet elkerülni a konfliktusokat.

Ha forró lesz a helyzet, sétáljon el – a legrosszabb esetben az érvelése egy sikító meccsre vált. Tudja, mint amilyeneket megpróbál elkerülni a családi ünnepi vacsorák során. Ha úgy érzi, hogy a helyzet kontrollálhatatlanná válik, menjen el. Bocsásson meg, és hagyja. Nem fog meggyőzni egy haragos embert, hogy hallgassa meg a zajra vonatkozó panaszát, ez időpazarlás.

 

  1. Hagyjon egy levelet

A szomszédaival való személyes beszélgetés mindenképpen jobb, mint egy levél hagyása. Egy levél azonban segíthet korlátozni a sikoltozó meccs esélyét Ön és a szomszédai között. A levelek is segítenek mindent rendben tartani. Személyesen beszélgetve könnyen elveszítheti gondolatmenetét, vagy megfeledkezhet a fejében készített egész beszédről.

Egy levélnek minden aggályát meg kell oldania anélkül, hogy vádaskodó vagy passzív-agresszív lenne. Időnként haragunk vagy csalódottságunk kiszivároghat írás közben. Ennek elkerülése érdekében kérje meg valaki, aki nem ismeri a helyzetet, olvassa el a levelet, és ellenőrizze, hogy vannak-e fájó foltok.

 

  1. Kompromisszum

Bármely egészséges kapcsolat tartalmaz egy-két kompromisszumot. A szomszéddal való kapcsolata sem kivétel. Javasoljon kompromisszumot a zajra vonatkozó panasza mellett. Például, ha a szomszédja olyan zenekarban van, amely minden este gyakorol, javasoljuk, hogy egy bizonyos idő elteltével (például lefekvése után) ne gyakoroljanak.

Ezek valószínűleg sokkal jobb eredményeket hoz, mint ha azt mondja a szomszédjának, hogy egyáltalán nem gyakorolhatnak. A szomszéd kompromisszumra való felkérése nem sérti a kapcsolatát, és a kölcsönös tisztelet helyéről származik.

 

  1. Nyújtson be panaszt a zajjal kapcsolatban

A zajra vonatkozó panasz benyújtása az utolsó lépések egyike, amelyet meg kell tennie, ha zajos szomszédokkal foglalkozik. Használja ezt végső megoldásként, ha más, békésebb módszerekkel nem sikerült megváltoztatni a szomszéd viselkedését.

Zajpanasz benyújtásakor meg kell határoznia, hogy kivel szeretné benyújtani a panaszt. Ha ugyanabban az épületben él, érdemes bejelentést tennie a bérbeadónál. Ha szomszédja a szomszédban lakik egy lakásban vagy sorházban, amely nem a tulajdonos tulajdonában van, akkor lehet, hogy a rendőrséghez kell fordulnia.

Mielőtt zajjelentést nyújtana be bérbeadójának, ellenőrizze, hogy a bérleti szerződésében szerepel-e záradék a zajjal kapcsolatban. Ha talál záradékot, feltétlenül jelezze azt bérbeadójának, aki figyelmeztetést küldhet a szomszédjának, majd pénzbírsággal jár, ha továbbra is megsértik a bérleti feltételeket. Legvégső esetben a bérbeadója rendbe intheti a zajos szomszédot, ha a helyzet ilyen súlyos.

Amikor bejelentést tesz a rendőrségen, számítson ugyanezekre az eredményekre. Figyelmeztetés után a rendőrség büntetést adhat a szomszédjának, amiért zajával továbbra is zavarja a békét.

 

Végső gondolatok

Csakúgy, mint sok idegesítő dolog, a zajos szomszédok is az élet része. Hacsak nem egy eldugott erdőben vagy egy hegy tetején lakik, valószínű, hogy végül is ilyennel kell megküzdenie. Annak ismerete, hogy milyen lépéseket kell tennie a zajos szomszéddal való kapcsolattartás során, különbséget jelenthet az üvöltő hangsúly és a szomszédaival való barátságos viszony között. Válassza az utóbbit, ez sokkal könnyebb hosszú távon.