Biztonsági tippek egyedül bérlőknek.

Minden elcsépeltség nélkül is kijelenthető, hogy veszélyes világban élünk. Az embereknek résen kell lennie, ha biztonságos, nyugodt és harmonikus életet szeretne élni. Sem a közbiztonságról, sem a saját testi épségedről nem szabad megfeledkezni, amikor költözöl.

Ez pedig nem csak az általad bérelt albérletek állapotára vonatkozik, ahogyan a környezetére sem, ahol elhelyezkedik az albérlet, amelyet bérelsz, hanem arra is, amikor egyedül bérelsz szingliként. A világ soha nem volt teljes mértékben biztonságos, és erre felnőtté válásod során fel kell készülni, hogy az önállósodás során a lehető leghatékonyabban el tudd kerülni a problémákat, a veszélyt.

Különösen első költözésedkor lehet ez egy ijesztő esemény, ami a sok-sok kalandot ígérő természete ellenére szorongást is kiválthat. Bár rengeteg rétege, pozitívuma és tanulsága van a szólóban bérlésnek, mégis érdemes bebiztosítani, hogy a bérlés biztonságos körülmények, környezet és albérlet keretein belül történhessen.

Amikor először költözöl egy számodra ismeretlen, idegen városba, esetleg városrészbe, akkor teljesen természetes, hogy túlélési ösztöneid szorongást generálnak, hiszen a lehető legéberebb akar lenni az ember, ha váratlanul közeledik a veszély.

Bár, ahogyan az imént említettük, a világ nem veszélytelen, a modern körülmények valamivel biztonságosabbak, mint a történelem során bármikor máskor. Hogyan tudsz megbizonyosodni saját biztonságodról? Mire figyelj oda?

Közös tér?

Mivel a albérletek közös, kommunális épületekben helyezkednek el, ezért egymás szokásait igen könnyű lehet kifigyelni. Megfigyelheti valaki, mikor hagyod el reggel a lakásod, mikor térsz vissza késő délután, esetleg este. Könnyen kideríthető egyedül élsz-e, látogatnak-e ismerősök, barátok, hozzátartozók, sőt, az sem marad sokáig titok, ha szingliként élsz és bérelsz.

Erre jó megoldás lehet, ha megismered a szomszédokat. Már beköltözés előtt érdemes megkérdezni a bérbeadót, mit tud a szomszédokról, hogy megnyugodhass. Érdemes velük is beszélgetni egy keveset, hogy felmérhesd, milyen emberek. Ha bárki gyanúsan viselkedik, tégy róla említést a bérbeadónak.

A rácsok érted vannak.

Nem mindenki tartja esztétikusnak az ajtó előtt lévő rácsokat, így sokszor olyan albérletek élveznek előnyt számukra, amelyeknek ablakai és ajtaja előtt nem találhatók rácsok. Ezek azonban érted vannak, így célszerű velük megbarátkozni.

Ha jól működő rács és stabil ajtó teszi biztonságosabbá a bejáratodat, akkor biztos, hogy nyert ügyed van. A betörések, az albérletek belső terébe való engedély nélküli behatolás elkerülése érdekében mindenképpen olyan lakást keress, amelynek bejáratait, behatolási pontjait rácsok veszik körül. Bizonyosodj meg arról is, hogy a rácsok megfelelően csukhatók.

Amennyiben biztonságos környéken bérelsz, valószínűleg nem lesz kellemetlen, ijesztő élményekben részed, ilyenkor inkább csak a lelki béke érdekében fontos a rács megléte. Továbbá, felkészültnek lenni is fontos.

Ellenőrizd le a környéket.

Nagyon fontos még költözés előtt levizitelni az egész környéket, hogy meggyőződhess, biztonságban leszel akkor is, ha sötétedés után sétálsz haza a villamos megállóból. Nem éri meg veszélyes környéken bérelni, akkor sem, ha kifejezetten olcsó lenne, sok-sok spórolásra alkalmas lehetőséget tartogatva. Saját épséged nem lehet megfizetni. Olvass többet a biztonságos környéken való bérlés lényegességéről itt.

Beszélj barátaiddal, ismerőseiddel mindennap.

Aggodalomra adhat okot, továbbá veszélyes is lehet, ha teljesen elszigeteled magad az emberektől. Nem csupán mentálisan, hanem fizikailag is. Beszélj barátaiddal, családoddal, munkatársaiddal, ismerőseiddel. Szervezz találkozókat.

Az is fontos, hogy havi szinten, aktívan kommunikálj a bérbeadóval. Ha gyanús dolgot észlelsz, vagy valami aggodalmat vált ki belőled, közöld vele. Ügyfélszolgálatunk pedig rendelkezésedre ár ez esetben is.