Az első lakás költségvetése

Ha Ön első bérlő, akkor döntő fontosságú az első lakás költségvetésének megismerése. Az alábbi lakás-költségvetési ellenőrzőlista követése segít abban, hogy felül tudja tartani pénzügyeit.

Az első albérlet költségvetési ellenőrző listája.

Amikor elkészíti az új lakás költségvetési ellenőrző listáját, ne felejtse el az alábbiakat feltüntetni.

 1. Költözési költségek

A költözés egyszeri költség, de fontos a költségvetés számára. Ha országhatárokon át akar költözni, valószínűleg befektetnie kell a hivatásos költöztetőkbe. Érdemes költöztető céget is használni nem helyi költözéshez.

Előfordulhat, hogy bútorokat kell vásárolnia az új helyére, ezért ezt egyszeri költségként vegye figyelembe a költözési költségeibe. Ha ez az első lakása, keresgéljen olcsóbb bútorokat.

 1. Bérleti díj

Az átlagos bérleti díj városonként és évszakonként változik. Általában olcsóbb a szezonon kívüli időszakban bérelni, vagyis a téli hónapokban.

A havi bérleti díjak időben történő teljesítése kritikus fontosságú, ezért győződjön meg arról, hogy van-e havi költségvetése, amely biztosítja, hogy ezeket a befizetéseket teljesíthesse.

Ne feledje, hogy ha rövid távú bérletet vagy havi bérletet keres, akkor a havi bérleti díja valószínűleg magasabb lesz!

 1. Villamos energia

Valószínűleg fizetnie kell az áramért, mint az egyik fő közüzemi szolgáltatásra. Mielőtt beköltözik, feltétlenül hívja fel szolgáltatóját, és a saját nevére írassa a közüzemet.

Számos módon spórolhat elektromos számlájának összegén, ezért végezzen kutatásokat annak biztosítására, hogy ne költsön többet a kelleténél. Ha új városba költözik, feltétlenül végezzen néhány kutatást a közművek átlagos költségéről a környéken.

 1. Fűtés és gáz

Néha a hőt és a földgázt a főbérlő fedezi, néha ezt a közüzemi szolgáltatást fizetnie kell. Feltétlenül ellenőrizze, mielőtt beköltözik, és kérdezze meg bérbeadóját, hogy mi a várható havi költség. 

A városonkénti átlagos gázköltségek bontása:

Ne feledje, hogy a számlája hűvösebb hónapokban megugorhat, amikor fűtési szezon van. 

 1. Kábel / Internet

A kábelszámlák ma már egyet jelentenek a kábellel és az internettel. Bár dönthet úgy, hogy elvágja a TV kábelt, és lemond az összes kábelcsatornáról olyan alternatívák mellett, mint a Netflix, mindenképpen szüksége lesz internetre. Az internetes számla tipikus költsége havonta 6-8 ezer forint körül mozog.

A jó hír az, hogy általában ugyanazt a szolgáltatót használhatja mindkettőhöz, és kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbb csomagot. Ráadásul a legtöbb szolgáltatónak van még mobilalkalmazása is, amellyel kezelheti számláját.

Az alacsonyabb szintű kábelcsomagok 3000 forint körüli összegűek lehetnek. Ám az átlagos kábeltv havonta körülbelül 5000 forint. Bármely kiegészítő havi 2-3000 forintba kerül. A legdrágább csomagok általában meghaladják a havi 20000 forintot.

 1. Streaming szolgáltatások (Netflix, Hulu, HBO Now stb.)

A streaming szolgáltatások manapság nagyon népszerűek, és a kábelen keresztüli streaming szolgáltatás kifizetése hosszú távon pénzt takaríthat meg. Csak ne felejtse el ezeket a költségeket beleszámítani a havi költségvetésbe.

A streaming szolgáltatások ára különbözik, de általában havi 3000 forint alatt vannak:

Netflix: 2.590 forinttól – 3990 forintig

Apple TV +: 4190 forint

HBO Max: 1890 forint

 1. Egyéb költségek

Ellenőrizze még egyszer, hogy van-e egyéb költség, amelyet fedeznie kell, mielőtt beköltözik. Egyes helyeken a szemétért vagy a kényelmi díjakért kell fizetnie. A szemét arányát városi vagy megyei szinten határozzák meg, így helyenként változik, hogy mennyit fog fizetni.

 1. Autófizetések és autókölcsönök

Ha autóval rendelkezik, akkor valószínűleg havonta törlesztenie kell autóját, vagy legalább fizetnie kell az autó biztosítását. Ez összeadódhat, ezért vegye fel a költségvetésbe.

 1. Parkolás

Egyes helyeken ingyenes parkolás biztosított, néhány albérletnél fizetni kell a parkolóért. Lehet, hogy parkolásra van szüksége, de a bérház nem biztosítja, ezért fizetnie kell egy közeli garázsban lévő helyért. A munkahelyi parkolásért is lehet, hogy fizetnie kell, ezért mindenképpen vegye figyelembe ezt a költségvetésében.

 1. Egyéb szállítási költségek

Mindennap busszal jár dolgozni, vagy vonattal ingázik? Talán rendszeresen közlekedik városi kerékpárokkal. A tömegközlekedés olcsóbb lehet, mint az autó fenntartása vagy használata, de még mindig pénzbe kerül, ezért vegye figyelembe ezt havi kiadásaiban.

 1. Élelmiszerek

Ha egyedül él, akkor magának is ennie kell. Gondoljon bele, milyen gyakran tervez élelmiszerbolt látogatást, szemben az étkezéssel, és vegye figyelembe a havi étkezési költségeket. 

 1. Telefonszámla

Legyen szó mobiltelefonról vagy vezetékes telefonról, havonta fizetnie kell a telefon használatáért.

 1. Hitelkártyás fizetések

Ha hitelkártyát használ, győződjön meg arról, hogy havonta fizeti ki a minimális összeget. A hitelkártya kifizetése kritikus eleme a jó kreditpontszám kialakításának, ami viszont kihat arra, hogy béreljen és hitelt kapjon az élet későbbi szakaszaiban.

 1. Diákhitel-kifizetések

Nagy esély van arra, hogy ha megkapja az első lakását, akkor lehet, hogy éppen elvégezte a főiskolát. Ha olyanok vagytok, mint sok magyar, ez azt is jelenti, hogy havonta fizet diákhitelt.

 1. Egészségbiztosítás

Vannak, akik egészségbiztosítással rendelkeznek a munkájukkal, másoknak maguk után kell fizetniük. Ügyeljen arra, hogy ennek megfelelően költségvessen.

 1. Bérlői biztosítás

Bár ez nem kötelező a legtöbb bérleti díj esetében, a bérlő biztosítása valóban jó ötlet. Rendszerint olcsó és fantasztikus lefedettséget biztosít.

 1. Edzőterem bérlet 

Szereted a spin órát? Edzőtermi tag? Töltsön el hetente pénzt kedvenc fitnesz órájára? Ezek a költségek összeadódnak, ezért feltétlenül vegye fel őket a költségvetési folyamatba. Az edzőtermi bérlet költségei városonként változnak.

 1. Szórakozás

Adj magadnak költségvetést a szórakozáshoz. Vessen egy pillantást költési szokásaira, és derítse ki, mennyi pénzt kell elkülönítenie ahhoz, hogy filmekkel, díszes vacsorákkal, kirándulásokkal és egyéb tevékenységekkel szórakoztassa magát. 

Lakás-költségvetési tippek

Az első lépés annak tudása, hogy mire kell költségvetést szánni. De ugyanúgy fontos, hogy hogyan kell költségvetést készíteni. Íme néhány legfontosabb tippünk arra vonatkozóan, hogyan lehet költségvetést készíteni egy lakáshoz.

 1. Töltse le bankja mobilalkalmazását

Fontos, hogy azonnali hozzáféréssel rendelkezzen bankszámláihoz, hogy pontosan tudja, mennyi pénze van az ellenőrző és megtakarítási számlákon. Ha van bankkártyája a bankban, ellenőrizheti kiadásait és hitelkeretét is. 

 1. Használjon táblázatot

A költségvetés megtartásának egyik legalapvetőbb, de leghatékonyabb módja az egész papírra írása. Akár a Google Dokumentumokat, akár az Excel programot használja, a havi kiadások és pénzügyi célok táblázatos feltérképezése más szemszöget is bemutat.

Először is meg tudja határozni, hogy mennyit szeretne költeni bizonyos kiadásokra a havi jövedelme alapján, ami hasznos, mert ez tudatosabb erőfeszítéseket eredményez a kiadások kordában tartása érdekében.

Másodszor, össze tudja hasonlítani, hogy mennyi a tervezett kiadás és mennyit költött valóban. Ez megmondja, hol kell esetleg visszafogni, vagy hol tud kicsit többet költenie.

Egy táblázat különösen hasznos lehet az első helyre költözés első hónapjaiban, mivel sok olyan további kiadás jelenik meg, amelyekre nem biztos, hogy gondolni fog, amikor anyagilag megtervezi új helyét. A táblázatos költségkeretek lehetővé teszik, hogy megnézze, hogyan mozog az összes pénze egy egyszerűsített helyen.

Végső gondolatok

Soha nem túl korai elkezdeni pénzügyi költségvetését és még a nyugdíjas megtakarításokra is gondolnia kell. Mind a nyugalma, mind a bankszámlája meg fogja köszönni, hogy időt szánt személyes pénzügyeinek rendezésére. Ráadásul, ha tudja, hogy a pénze rendben van, stresszmentesen élvezheti az első lakását!