Albérletkeresés és lelkiállapot: erre van szükséged a jóléthez.

Az otthonunk az egyik legfontosabb helyszín az életünkben, és nagyon fontos, hogy olyan lakásban éljünk, ahol jól érezzük magunkat. Egy jó lakóhelyzet nem csak az egészségünk, de a mentális jólétünk szempontjából is fontos. Ebben az írásban megvizsgáljuk, hogy hogyan segíthet a bérleményünk a mentális egészségünk megőrzésében.

Biztonságérzet

Az egyik legfontosabb dolog, amit egy jó albérlet biztosíthat nekünk, az a biztonságérzet. Ha egy megbízható és biztonságos környéken találunk lakást, akkor sokkal kellemesebben érezzük magunkat, nyugodtabbak lehetünk, hiszen nem kell aggódnunk azon, hogy a lakásunkban, vagy a közvetlen környezetünkben veszélynek lennénk kitéve. Ez az érzés nagyon fontos a mentális egészségünk szempontjából, hiszen csökken a stressz és a szorongás.

A veszélytől való félelem mellett a valós, tényleges veszély esélyét is redukálhatjuk így. Ha egy olyan környéken bérelnénk, amely hírhedten hanyatló közbiztonságtól szenved, akkor előbb-utóbb valamilyen módon magunk is áldozatokká válhatnánk. A testi épségünk nem játék.

Ehhez hasonlóan az albérlet biztonsága is adott kell, hogy legyen, ezért mindig alaposan érdemes átnézni a kiadó lakást, mielőtt kibérelnénk. Érdemes a karbantartással kapcsolatban kérdéseket feltenni a bérbeadónak, és meggyőződni arról, hogy a bérelni kívánt albérlet nem veszélyes a lakókra nézve. Az albérlet és a biztonságérzet elengedhetetlen fontosságáról itt olvashatsz még.

Kényelem

Az otthonunk egy másik fontos eleme a kényelem. Ha egy kényelmes lakásban élünk, akkor sokkal könnyebb az életünk, ez igazán egyszerű és logikus. Egy olyan világban élünk, ahol folytonos ingereknek, túlterheltségnek és stressznek vagyunk kitéve.

Legyünk akár egyetemisták, akár munkavállalók, fizikailag és mentálisan is, de ezekből fakadóan gyakran érzelmileg is kóros fáradtság gyötörhet a mindennapokat. Ekkor jön képbe a kényelmes albérlet szerepe. Egy olyan lakás, amelynek jó az elrendezése és amelyben kényelmesen elférünk, segít abban, hogy ellazuljunk és feltöltődjünk az otthonunkban.

Szentimentalitás

Az otthonunk harmadik fontos eleme az érzelmi kapcsolatunk. A tárgyakhoz is ragaszkodhatunk érzelmileg, az otthon pedig egy tárgynak számít. Ha egy olyan helyen élünk, amelyhez érzelmi kapcsolat fűz minket, akkor sokkal boldogabbak és elégedettebbek leszünk.

Egy olyan lakás, amelyben jól érezzük magunkat, amelynek van karaktere és amelyben könnyen ki tudjuk fejezni magunkat, segít abban, hogy az albérlet, amelyet bérlünk, egyéniségünket fejezze ki.

Szociális szempontok

Az otthon szerepe azonban nem csak azon múlik, hogy milyen az adott albérlet, amelyet bérlünk. Az is fontos, hogy milyen az a közösség, amelyben élünk. Ha egy olyan közösségben élünk, ahol az emberek segítik egymást, és ahol van lehetőségünk közösségi életet élni, akkor sokkal boldogabbak leszünk.

A közösség ereje segít abban, hogy érzelmileg kapcsolódjunk a környezetünkhöz. Ezért érdemes már beköltözéskor megbeszélni a lakótársakkal, hogy milyen típusú lakók vagyunk, illetve, kompromisszumra és csapatmunkára törekedni az együttélés során.

A jó albérlet kulcsfontosságú a mentális egészségünk szempontjából. A biztonságérzet, a kényelem, az érzelmi kapcsolat és a közösség mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy boldogabbak és egészségesebbek legyünk az otthonunkban. Ha egy ilyen albérlet szerepel a célok között, ügyfélszolgálatunk segítsége igazán gyümölcsöző lehet.