Kiadó szoba

A „vándor életmódú” bérlők a bútorozott albérleteket keresik

Megkérdeztünk 10 embert, hogy az üres vagy éppen a bútorozott kiadó szobákat preferálják-e jobban. A válaszadók többsége 20 és 30 év közötti fiatalok voltak, akik a bútorozott lakásokat részesítik előnyben, sőt többségüknek csak ez az opció jöhet szóba. Hogy miért született ez az eredmény?

Mind a magyar diákok, mind a fiatal felnőtt munkavállalók egyfajta „vándorló” életmódot folytatnak. Ez azt jelenti, hogy amint megtalálják az aktuális életvitelüknek legkedvezőbb albérletet, legyen szó lakásról vagy csupán egy szobáról, rögtön beköltöznek. Addig maradnak, amíg azt a munkájuk vagy az iskolájuk igényli. Döntéseiket tehát teljes mértékben a rajtuk kívül eső tényezők alakítják.  Majd tovább állnak.

Nem saját belső igényeiknek, vágyaiknak, álmaiknak vagy éppen dekorációs stílusuknak megfelelően teszik le a voksukat egy ingatlan mellett, ezt feláldozzák a jövőért. Úgy gondolják, lesz idejük még álmaik lakására a jövőben, amikor az életük stabilabb alapokon áll. A jelen csupán átmeneti időszak.

Sokszor nem hosszabb ez egy évnél. Máskor évekig is maradnak, ahogy már említettük, a munkájukból fakadóan. Életüknek ez az időszaka a számukra ideális karrierút, munkahely, pozíció megtalálásáról szól. Ha ezen a téren bebiztosították magukat, akkor pedig jöhet az álom lakás. Éppen ezért tartják feleslegesnek, hogy saját bútorokra áldozzanak ebben az „átmeneti időszakban.”

Ezeknek a bérlőknek érdemes olyan ügynökségekhez fordulni segítségül, akik bútorozott kiadó szobákat és lakásokat adnak ki. Nem csupán egy teljesen bútorozott albérletre tehetnek így szert, de szerződésbe foglalhatják a bérelni kívánt időszakot, illetve kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb lakást.

Előfordulhat, hogy egyes bérlők csak akkor érzik otthonosnak a szobájukat, ha saját bútoraik veszik körül őket. Ők az üres, bútorozatlan szobákat részesítik előnyben, hiszen sajátjukat tervezik beköltöztetni. Ők úgyszintén folytathatnak „vándor életmódot”, főként akkor, ha 20-as éveik elején járnak még, de már rendelkeznek azokkal a bútorokkal, amikre szükségük van, vagy éppen ragaszkodnak a szülői házban szívükhöz nőtt bútorokhoz.

A fiatal felnőttek túlnyomó többsége tehát életmódjukból kifolyólag döntenek a bútorozott albérlet kényelme mellett, a „vándor életmód” nem csupán kényelmes, de igencsak kedvező is a pénztárcának. Ezzel lehetőséget nyújtva a spórolásra, az álomjövő megvalósítására.