A sokbérlős albérletek fénykorát éljük. Mire számíthatsz?

Egyre népszerűbb a kiadó szoba Budapest környékén. Míg az albérletbérlés is gyakrabban választott lakhatási forma manapság, annak a megfizethetőbb verziója, a kiadó szoba Budapesten történő bérlése, amely szintén felkapott napjainkban, sőt, talán kimagasló népszerűségnek örvend. Milyen lakótársakkal és lakhatási típusokkal találkozhatsz 2022-ben?

Az pandémia, az infláció és az instabil világhelyzet könnyíti az emberek pénztárcáját, míg a biztos és stabil életet egyre nehezebbé teszi. Emiatt a bérlők is a lehető legkevesebb anyagi kiadással járó lakhatási opciók után nyúlnak.

A folyton változóban lévő világhelyzet, a lefelé ágazóban lévő gazdasági helyzet, a bizonytalan jövőkép, és az általánosságban véve is romló közérzet mind-mind okai annak, hogy manapság egyre kevesebben köteleződnek el olyan hosszabb távra, esetleg egy életen át tartó tulajdon mellett, mint amilyen egy ingatlan megvásárlása is.

Emiatt lett 2021-től újra népszerű mind az albérletbérlés, mind pedig a lakótársakkal történő kiadó szoba Budapesten való bérlése is. Az elmúlt évek tanulságaként, idén sokkal jobban éri meg csupán rövidtávon elköteleződni, különösen a fiatal generációk számára, mint hosszabb időre szólóan. Így pedig szárnyra kapott az albérlet piac is.

Olcsóbb is, kevesebb elköteleződéssel jár, és rugalmasabb is albérletet bérelni. Mi az ami még az albérletbérlésnél is olcsóbb? Egy kiadó szoba Budapest területén. Ami pedig még egy kiadó szobánál is előnyösebb lehet, ha rugalmas személyiség vagy, az a sokbérlős albérlet bérlése.

Egyik korábbi, népszerű cikkünkben említettük, hogy milyen lakótárs típusokkal találkozhat az a bérlő, aki úgy dönt, hogy kiadó szobát bérel, ebben a cikkben pedig nem csupán arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen kiadó szoba típusokkal találkozhatsz, hanem azt is, hogy milyen sajátos jellemzőkkel bír egy sokbérlős albérlet.

Hány lakótárssal élsz?

Akad olyan kiadó szoba Budapest városában, amely bérlése csupán egy lakótársat von maga után. Ennek előnye, hogy nagyobb mozgástérrel rendelkezhettek a lakásban, valamint kevesebb emberhez kell alkalmazkodnod, kevesebb lesz a zaj, és több lehetőséged akad az egyedüllétre is.

Ezzel szemben egy sokbérlős albérletben lehet akár 3-5 lakótársad is, akikkel mind meg kell ismerkedni, és megtanulni együtt élni. Bár ez elsőre nem mindenki számára hangzik kecsegtetően, azonban a mai kiadó szobák Budapest környékén úgy lettek kialakítva, hogy a bérlők számára akkor is biztosítani tudja a nyugalmat és a kényelmet, ha több emberrel is osztozik a lakáson.

Az ilyen albérletek elegendő mozgásteret biztosítanak minden lakó számára, ami pedig nagyon fontos, több fürdőszobát is. Így pedig biztosan nem lesz vita azon, hogy ki, mennyit időt tölt a fürdőszobában.

Továbbá, az is egy előnye lehet ezeknek az albérleteknek, hogy egy kisebb közösség alakul ki. A mai világban igen könnyű elszigetelődni, és egyedül, magányosnak érezni magunkat, ezért roppantul fontos az, hogy legyen egy közösség a közvetlen közeledben, akik emlékeztetnek arra, hogy milyen előnyökkel jár a társadalom aktív tagjának lenni.

Milyen jellegzetességei vannak a sokbérlős albérletnek?

A közösségépítő jellemzője mellett egyfajta családias életforma is kialakul az albérletben, így pedig rengeteget tanulhatsz mind a csapatmunkáról, miközben az ember központi célja, a család és annak melengető érzése is része marad az életednek.

A húszas éveid gyakran magányosan telhetnek, a barátok és a szerelmek változhatnak, ki-be vándorolhatnak ilyenkor életedből, azonban a család, és a lakótársakkal kialakított családias közösség megmarad. Természetesen ez az élet rendje, és a húszas évek arra szolgálnak, hogy megtaláld önmagad, illetve kialakítsd baráti köröd.

Különösen akkor, ha határozott idejű bérleti szerződéssel béreltek, így senki sem fog hamarabb lemorzsolódni a tervezettnél. Stabilitás és együttműködés jellemzi ezt a lakhatási formát, aminek köszönhetően egyre közkedveltebb is a fiatal generációk körében.

Ha te is szívesen részese lennél egy ilyen lakóközösségnek, vagy szívesen spórolnál egy olcsó, fiatalok, és minőségi albérlettel, akár szólóban is, keresd fel ügyfélszolgálatunkat ajánlatokért.