5 tipp a tökéletes szobatárs megtalálásához

Megtalálta álmai lakását? Gratulálunk! Itt az ideje megtalálni álmai szobatársát. Az albérlet listán tudjuk, hogy a szobatársak meg tudják változtatni vagy megrongálhatják az élethelyzetünket, ezért a legjobb tanácsokat állítottuk össze a kereséshez.

1. Győződjön meg arról, hogy hasonló költségvetéssel rendelkezik

A szobatárs nagyszerű módja annak, hogy megtakarítson némi összeget, de mielőtt bérleti szerződést kötne, győződjön meg arról, hogy Ön és szobatársa hasonló ár elvárásokkal rendelkezik. Ha olcsóbb lakást szeretne bérelni, hogy pénzt takarítson meg az előlegre (vagy a következő nagy utazásra), akkor ne költözzön a legjobb barátjához, aki lakosztályban szeretne lakni, és napokat töltenie kaviárral, miközben a Gellért-hegy a látképe. A bérleti szerződés aláírása előtt győződjön meg arról, hogy szobatársának van-e megtakarítása és jövedelme a bérleti díj és a kaució kifizetéséhez.

És ne feledje, hogy a bérleti díj csak a lakás költségvetésének része. Ne felejtse el megbeszélni szobatársával az egyéb költségeket, például a rezsit és a bútorokat. Ha Ön és leendő szobatársa megosztja a lakás berendezésének költségeit, akkor meg kell állapodnia a reális költségvetésről, és meg kell határoznia, hol fog vásárolni – legyen az Obi, Ikea vagy piac.

2. Keressen szobatársát, amely megfelel a tisztasági követelményeinek

A tisztaság egy olyan forgatókönyv, ahol az ellentétek határozottan nem vonzanak! Mindannyiunknak volt már rendetlen szobatársa, és az elég kellemetlen. Edényekkel teli mosdót, a fürdőszoba pultjain kiöntött sminket és ruhákat hagynak az egész nappaliban. Ha valaki egy tiszta, takaros lakást kedvel, kerülje a rendetlen szobatársat (hacsak nem szeretne kettő után takarítani állandóan).

Ha több szobatársával szeretne együtt élni, akkor még fontosabb a tisztaság megbeszélése. Több szobatársnak nagyobb esélye van a rendetlenségre, és több lehetőség nyílik a házimunkák elkerülésére. Egyszer egy házban laktam 8 emberrel, és úgy tűnt, hogy a rendetlenség minden további szobatárssal exponenciálisan nő.

Ha maga a rendetlen szobatárs, akkor azt javasoljuk, hogy keressen egy másik rendetlen szobatársat, hogy ne legyen egy rendszerető szobatársa, aki folyamatosan nyaggatja – és esetleg fontolóra veheti egy takarítási szolgáltatás hozzáadását a költségvetéséhez.

3. A bérleti szerződés aláírása előtt beszélje meg az ütemtervet és az életmódot

Ha szeret hétköznapokat tölteni akusztikus zene hallgatásával és egy jó könyv elolvasásával, ne költözzön olyan szobatárshoz, aki kedden bulizni szeret. Másrészt, ha szeret partikat szervezni és barátai vannak, győződjön meg róla, hogy jövőbeli szobatársának ez kényelmes.

Ne felejtse el megkérdezni szobatársától, hogy reggeli vagy éjszakai ember-e. Ha reggeli ember vagy és könnyedén alszol, valószínűleg nem akarsz szobatársat, akinek minden este zenekari gyakorlata van. Győződjön meg róla, hogy megállapodott a megfelelő zajszintről, mielőtt összeköltözne, különösen, ha azt tervezi, hogy alszik, amíg ébren vannak (vagy fordítva).

Fontos megvitatni azt is, hogy milyen gyakran tervezi a vidéki és az éjszakai vendégeket. Ha Budapesten él, és barátai vannak, akik egész héten állandóan buli helyeket látogatnak, rendelkeznie kell egy szobatársával, aki ezt kényelmesnek tartja. Azok számára, akik kapcsolatban vannak, állapodjon meg szobatársával arról, milyen gyakran maradhat más jelentős személy a bérleti szerződés aláírása előtt. Ha a barátja vagy a barátnője olyan lesz, mint egy harmadik szobatárs, akkor jobb, ha megbizonyosodik arról, hogy kijönnek az igazi szobatársaddal.

4. Együttélés a legjobb barátjával

Kezdjük azzal, hogy nem mindig a legjobb ötlet a legjobb barátjához költözni. Igen, nagyon szórakoztató lehet, de a barátságát is tönkreteheti. Az, hogy imád minden hétvégét kosárlabdázni vagy Gössert inni a legjobb barátjával, nem jelenti azt, hogy kompatibilis az együttélés.

Lehet, hogy kínos lesz, ha a barátod megkéri, hogy költözz be, de ha nem gondolja, hogy boldog lesz együtt élni, csak mondjon nemet. Ne kockáztassa meg barátságának elvesztését a házimunkával vagy a zajjal kapcsolatos harcok miatt.

Idegennel élni ijesztően hangozhat, de mindaddig, amíg jól ismerik egymás életmódját, nagy élmény lehet. Még az is lehetséges, hogy új barátot szerez, és miután sikeresen együtt éltek, valószínűleg egy életen át tartó barátságot kötöttek. Ahhoz, hogy megtudja, hogy egy idegen (vagy a barátod) jó szobatárs lenne-e, a legjobb információforrása az előző szobatársa – ne félj kérdezni.

5. A háztartás felelősségének és költségeinek megosztása

Szóval talált egy szobatársat, és úgy döntött, hogy aláírja a bérleti szerződést, gratulálunk! Mielőtt költözne, ne felejtse el megbeszélni az együttélés logisztikáját. Hogyan állítja be és fizeti a rezsit? Saját tisztítószereket és ételeket fog vásárolni, vagy megosztja? Hogyan lesznek megosztva a házimunkák? Mindegyikük hozza a bútorok felét, vagy együtt vásárolnak? Ezekre a kérdésekre adott előzetes megválaszolással megakadályozhatók a harcok.

Az étel megosztása nagyszerű módja lehet a pénzmegtakarításnak és az ételromlás megakadályozásának, de ügyeljen arra, hogy a költségek úgy oszlanak meg, ahogy mindketten elégedettek legyenek. Ha úgy dönt, hogy nem osztja meg, kérjen engedélyt, mielőtt elvinné szobatársa ételeit. Senki sem szereti a szobatársat, aki folyamatosan fűszereket használ vagy ellopja az összes sütikét. Ha bármilyen probléma merül fel az együttélés során, mindenképpen hívja fel őket, mert a passzív agresszív szobatárs szó szerint a legrosszabb.

Következtetés

Szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy mindannyiunknak volt néhány remek szobatársa, és néhány nem is olyan nagyszerű, de mit mondjak, élsz és tanulsz. Ha időt szán arra, hogy nagyszerű szobatársat találjon, fantasztikus élethelyzettel jutalmazza. És ne felejtsen el jó szobatársnak lenni – kettőn áll a vásár (és az eredmény sikeres együttélés).