11 tipp arra, hogy egy kis hálószoba nagyobbnak tűnjön

Sokan elképzeljük, hogy álmaink hálószobájában van egy nagy gardrób, egy king méretű ágy baldachinnal, óriási ablakok, amelyek sok napfényt engednek be, és elegendő tárolóhely, hogy minden holmijának legyen helye. Ha azonban olyan városokban élünk, mint Budapest vagy Debrecen, akkor valószínűleg sokkal kisebb, kevésbé tágas szobában élünk, mint amit máshol megengedhetnénk magunknak. De ne aggódjon, vannak módok arra, hogy a legkisebb hálószoba is nagyobb váljon! Kövesse az alábbi tippjeinket, hogy kis hálószobája nagyobb legyen, mint azt valaha is gondolta volna!

Színek és minták

Ha hiszi, ha nem, a falakhoz és a dekorációhoz választott színek megváltoztathatják a kis szoba méretének megjelenését. Íme néhány módszer a színek és minták használatára, hogy egy kis helyiség nagyobb legyen:

 1. Használjon világos színeket

A fényt elnyelő sötét színekkel ellentétben a világosabb és lágyabb színek visszaverik a fényt, ami elősegíti, hogy szobája fényesebbnek és tágasabbnak tűnjön. Világos színek, például a fehér és pasztellek használatával a falak átalakulnak, ami növeli a teret. Ez a tipp vonatkozik mind a falakra választott festék színekre, mind bútoraira és dekorációjára!

 1. Színkoordináció

Ez a pont az árnyékolásról szól. A falak, bútorok és még a szőnyeg ugyanazon szín összeállításának különböző árnyalatainak kiválasztása az egész tér egységének érzetét kelti. A vizuális koherencia arra készteti az elmédet, hogy egy kis szoba terét nyitottabbnak érzékelje.

 1. Fekete-fehér

Bár ez érdekesnek tűnhet, mert a fekete a legsötétebb szín, az ellentétes színek, mint a fekete-fehér, szintén optikai illúziót keltenek a térben. Az ellentétes árnyalatok rétegződése és mélysége arra szolgál, hogy egy szoba nagyobb legyen.

 1. Csíkok

Valószínűleg ismeri ezt a tippet, ha valaha is csíkos inget viselt, és azon tűnődött, miért tűnt egy kicsit szélesebbnek, mint máskor. A falain lévő csíkos minták ugyanúgy működnek. A vízszintes csíkok vizuálisan meghosszabbítják és kiszélesítik a keskeny hálószobát, míg a függőleges csíkok a magas mennyezet hatását keltik.

Bútor

Bútorokat vásárolni egy kis hálószobához nehéz lehet, mert korlátozott a hely. A kevesebb hely ugyanakkor lehetőséget kínál a kreativitásra is, amikor arról van szó, hogy milyen típusú bútorokat vásárol, és hogyan befolyásolhatja a szoba általános megjelenését. Olvassa el néhány hálószoba-tervezési ötletet, amelyek meglepetést okozhatnak Önnek.

 1. Kerülje a felesleget

Ez nyilvánvalónak tűnik, de mindenképpen érdemes megemlíteni. Kevesebb rendetlenséggel a padlón szobája a többlet tér érzékelését árasztja. A szobájában lévő bútorok korlátozásának és a tér nagyobb megjelenésének egyik módja az, ha olyan darabokat kombinál, amelyek többféle célt szolgálhatnak. Például néhány asztal és ottomán rejtett tárolórekeszeket tartalmaz, amelyek extra párnák és takarók tárolására használhatók. Vannak helytakarékos ágykeretek, beépített fiókokkal, amelyek tökéletes rejtekhely lehet a tárgyak részére!

 1. Áttetsző bútorok

Bármennyire is intelligens az agy, néhány módon elmaradt az információk feldolgozása során. Például az agynak egy másodpercre van szüksége az átlátszó elemek elhelyezéséhez, ami megteremti a tér illúzióját. Helyezzen egy áttetsző széket vagy íróasztalt a szobájába, és úgy fogja érezni, mintha ott sem lennének!

 1. Tükrök

Voltál már egy vidám házban, amely úgy nézett ki, mintha örökké folytatódott volna, mert padlótól a mennyezetig tükrökben fedett volt? Hozhat létre hasonló hatást a hálószobájában, levonva a szórakoztató ház torzulásait. Az élénk színekhez hasonlóan a tükrök is visszaverik  a fényt, ami mélység vagy magasság benyomását keltheti.

 

Dekor

Készen áll a díszítésre? Érezze jól magát a tárolással, a világítással és a térközzel, hogy egy nagyobb szoba hangulatát teremtse. Kövesse ezeket az egyszerű lakberendezési tippeket, hogy hazavezesse azt a délibábot, hogy a hálószobája sokkal nagyobb, mint amilyen valójában.

 1. Tartsa az elemeket a padlótól távol

Ez a trükk kéz a kézben jár a bútor csúccsal, hogy nincs túl nagy rendetlenség a szobája padlóján. Ahelyett, hogy könyvespolcot vásárolna, helyezzen polcokat a falaira. Minél többet tud a falaihoz szegezni, annál több alapterület lesz látható.

 

 1. Beépített tároló az ágy körül

Bár ezt a projektet egy kicsit nehezebb megvalósítani, az eredmény megéri. Az ágy körüli polcok sokféle célt szolgálnak, ami viszont nagyobbá teszi a szobát. Először is, a polcok éjjeli szekrényként kettősödhetnek, ezzel helyet spórolva. A polcok az ágyat is kissé süllyesztetté teszik, ami a mélység illúzióját kelti a falban. Ezenkívül az átfogó polcok a szobája fókuszpontjává válnak, amelyek középpontjába vonják a szemét, és nyitottnak tűnik a körülötte lévő tér.

 

 1. Tegyen fel egy csillárt

Minél több fény, annál jobb! A mennyezetén lógó dekoratív csillár segít megélénkíteni egy kis helyet és sok meleget hozni. Kiegyensúlyozza a szoba méreteit is, felfelé irányítva a figyelmét, miközben a szoba magasságát hangsúlyozza, nem pedig az alapterület hiányát.

 

 1. Sötétítő

Egy másik módja annak, hogy több természetes fény kerüljön a hálószobába, ha vékony vagy világos színű sötétítőt akasztunk fel. Azt is választhatja, hogy teljesen árnyékolatlan marad, így a szobája folyamatosan tele van fénnyel.

Nem vagyunk mindannyian megáldva egy lakás legnagyobb szobájával. Akár pénzt kell megtakarítanunk a bérleti díjakon, akár egy olyan városban élünk, ahol köztudottan kicsi a szoba, néha végül nagyobb helyet kívánunk. A hálószoba fentiekben vázolt ötleteinek felhasználása segít megélni a nagy hálószoba fantáziáját, még akkor is, ha akár négy lépésben is átlépheti szobáját.