albérleti szerződés kötés

Miért ragaszkodjunk a bérleti szerződés megkötéséhez?

Miért ragaszkodjunk a bérleti szerződés megkötéséhez?

 

Bérlőként és Bérbeadóként is nagyon fontos eleme az albérletnek a bérleti szerződés megkötése. A mai rohanó világban, ahol az adott szó már szinte semmit sem ér ott előtérbe kerülnek az írásban rögzítettek, tehát a szerződések nagyon fontos részét fogják képezni az bérleti jogviszonynak. Az már köztudott tény, hogy az önálló lakás bérlése esetén meg kell kötni a bérleti szerződést, de miért ragaszkodjunk a szoba bérlésnél is a papír létrejöttéhez?

Néhány tipp, miért kössünk bérleti szerződést:

albérleti szerződés

Fix díjak

Amennyiben nem vetjük papírra azt, hogy a bérleti díj és rezsi költség pontosan mennyibe is kerül, úgy trükkösebb bérbeadók esetében ezt az egekig emelhetik mindenféle mondva csinált indokkal.

De van az éremnek másik oldala is, amikor egyik bérlő elmegy a szobájából, de a rezsit akkor is ki kell fizetni. Ez esetben az ott lakó bérlők mondják azt, hogy most kérik a másik szoba díját is, mert a tulajdonosnak ki kell fizetni azt a részt is, amely bérlő elment a lakásból. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a bérleti szerződésben fix költségként jelöljük meg a bérleti díj és a rezsi költséget is, így nem lehet nézeteltérés ebből, hiszen a fix díjak nem emelhetők se a bérbeadónak, se az ott lakó bérlőknek, ha esetleg nincs tulajdonos.

A fix díjak ezen felül sokkal szimpatikusabbak is tapasztalatunk alapján, hiszen hosszabb távon lehet vele tervezni. Mindenki el tudja dönteni, hogy azt a költséget mindennel együtt tudja e vállalni, avagy sem.

Jogok érvényesítése

Amennyiben a bérlő önálló társbérlőnek minősül az ingatlanon belül, úgy vannak jogai a szoba bérlés kapcsán. Ha van érvényes bérleti szerződés, úgy a bérbeadó és a bérlő is tudja érvényesíteni a jogait.

Amennyiben semmilyen papír nincs arról, hogy a bérlő ott lakik, úgy gyakorlatilag mint vendég van ott a tulajdonosnál, így semmiféle joga nincs vele szemben. Ha például elromlik valami, nem működik a fűtés, vagy még több pénzt akarnak a bérlőtől követelni akkor nem tudjuk magunkat megvédeni, hiszen nincs írásos nyoma annak, hogy mi bérlők vagyunk és az ingatlanon belüli kiadó szobát bérlünk Budapesten vagy vidéken.

Javasoljuk, hogy profi ügyvédek általi részletes bérleti szerződést írjunk alá, ahol minden egyes apró rész szankcionálva van, így nem érhet minket meglepetés és tudjuk érvényesíteni a szerződésben rögzített jogainkat.

Kidobhatnak a lakásból

Az egyik legfontosabb ok, hogy miért írjunk bérleti szerződést, illetve miért is ragaszkodjunk ehhez, az pedig az, hogy bármelyik nap az utcára kerülhetünk.

Egy nem túl empatikus bérbeadó, ha azt mondja, hogy most márpedig mennünk kell akkor bérleti szerződés hiányában csak ránk hívja a rendőrséget és se szerződést nem tudunk mutatni, se nem vagyunk az ingatlanba bejelentve.

Kvázi még bérlőként mi kerülünk bajba, ami senkinek nem hiányzik. Amennyiben kiadó szoba Budapest bel és külvárosi régiója a célunk és ilyen hirdetéseket nézünk, úgy fektessünk erre is hangsúlyt és kérdezzük meg a bérbeadótól, hogy hajlandó e szoba esetében is úgynevezett társbérleti szerződést kötni velünk.

Amennyiben segítségre van szüksége bérleti szerződéssel kapcsolatosan, úgy hívjon minket bátran, vagy írjon nekünk a Kapcsolat menüpontban és megpróbálunk Önnek segíteni.