Kiadó szoba Budapest - Miért érdemes foglalói szerződést kötnünk a kiadó szobára?

Sok tapasztalatlan fiatal marad le a kiadó szobák kínálatáról, ugyanis nem értik miért jó egy foglalói szerződés megkötése a bérbeadóval.

Szerződés albérletek során
Gondolom sokakat tántorít el az, hogy volt már visszaélés azzal, hogy egy magánszemély meghirdetett lakásokat, majd pénzt vett át foglaló néven és utána soha többé nem látták.

Most kifejtjük, hogy miként lehet elkerülni a bérbeadói internetes csalókat és miért érdemes foglalói szerződést, más néven a bérleti szerződés előtti előszerződést kötnünk a bérbeadóval.

Nézzük meg a kiadó szobákra való keresletet és kínálatot, hogy megértsük

 

Első körben nézzük meg a kínálatot és a keresletet, illetve ennek arányait a jelenlegi 2020-as ingatlanpiacon, amely nem fog változni előrejelzések szerint az elkövetkezendő 5 évben. A kínálat az ingatlanpiacon nagyon gyér mondhatni. A legtöbb lakás ízléstelen, 10 éve felújított átlag aluli ingatlan. Ha van ízléses, mai kornak megfelelő bútorozottságú és gépesítettségű lakás akkor az 160.000-200.000 Ft között indul alaphangon.

Az ingatlan kereslet viszont olyan nagy alapesetben is (nyáron ennek a többszöröse), hogy arra számíthat a bérbeadó, hogy a régies berendezéssel, felújítatlan állapotú ingatlanokat is kiveszik relatív hamar. Ez amúgy a valóságban is így van tapasztalataink szerint.

Az igényes budapesti kiadó szoba iránt a belvárosban pedig szó szerint harcok mennek. Ahogy felkerül az internetre egy hirdetés már 1-2 órán belül el is viszi valaki. Éppen ezért a harcok kiéleződésével és ha ott áll még mellettünk 3 ember, aki szintén kivenné az albérletet akkor nem szabad tétováznunk, de azt sem szabad engednünk, hogy átverjenek és pénzt csaljanak ki belőlünk. Ha nem lépünk azonnal és teszünk le egy foglalót, ha szimpatikus az ingatlan akkor azonnal elviszi más helyettünk, ezért fontos betartanunk a foglalózással kapcsolatos aranyszabályokat, nehogy a pénzünk bánja.

Foglalói szerződés aranyszabályai bérlők részére

  • Foglalói szerződéskötés ingatlanKiadó szobára való foglalói szerződés előtt mindenképpen érdeklődjünk a lakótársak felől (koruk, nemzetiségük, munkahelyük, életvitelük stb), mert ebből a tapasztalataink szerint óriási problémák lehetnek, ha nem nézünk ezeknek részletesebben utána.
  • Ha elmegyünk megnézni egy ingatlant akkor legyen nálunk legalább a két havi kauciónak megfelelő összeg készpénzben, hogy ha tetszik az albérlet és mellettünk állnak még négyen akkor tudjuk jelezni a bérbeadó számára, hogy amennyiben mi is szimpatikusak vagyunk az ő számára akkor ezt az ingatlant most szeretnénk kivenni és szerződést kötni rá, a foglaló összegét ki is fizetjük itt most a helyszínen készpénzben. Amennyiben lakják még pár napig az ingatlant arra is tökéletes egy foglalói szerződés, hogy biztosítva legyünk afelől, hogy a jelenlegi bérlő bérleti szerződésének lejárata után, annak kiköltözését követően mi legyünk a következő bérlők.
  • A foglalót kizárólag foglalói szerződésben rögzített konkrét tények ellenében adjuk át az aláírást követően. A foglalói szerződés tartalmazza mindenképpen a bérbeadó cég vagy magánszemély összes adatát. Cég esetében ez a cég neve, adószám, cégjegyzékszám, székhely, telefonszám. Magánszemélyek esetében pedig a szokásos személyi adatok, mint a teljes név, személyi igazolvány szám, születési hely és idő, anyja neve, állandó lakcím, elérhetőség.
  •  A foglalói szerződésben mindenképpen legyen benne az ingatlan pontos címe, emelet és ajtó száma, és az, hogy a szerződő felek milyen bérleti díjban állapodtak meg előzetesen az albérlet havi szintű díjával kapcsolatosan. Nehogy a foglalói szerződés elmaradása miatt elveszítsük a foglaló összegét azért, mert a bérlő úgy gondolta, hogy a bérleti díj 180.000 Ft rezsivel, a bérbeadó pedig úgy, hogy 180.000 Ft + rezsi. Ha a foglalói szerződésben rögzített előszerződés szerint nem köti meg a bérlő a végleges szerződést akkor elveszíti a foglaló összegét ugyanúgy, mint pl. egy autó megvásárlásakor letett foglaló esetén is, ha visszalép.
  • Személyi igazolvány lecsekkolása a legutolsó biztonsági lépés azzal kapcsolatosan, hogy megnyugodhassunk a foglalói szerződés megkötése után. Érdemes elkérni a foglalói szerződés megkötésekor, a pénz átadása előtt, a készpénzt átvevő személy lakcím kártyáját és személyi igazolványát. A foglalói szerződésben rögzített adatokat mindenképpen ellenőrizzük le, hogy valóban annak a személynek adtuk e át a készpénzt, aki a szerződésben szerepel. Például, ha Kis Pál vette át a pénzt, de a szerződésben Nagy Lajos a szerződő fél akkor nem tudunk utána semmit sem csinálni, még a rendőrség sem fog nagy sikereket elérni az ügyben. Éppen ezért legyünk előrelátóak és kérjük el a bérbeadó igazolványait. Ha nem meglopni és átverni akar minket bérlőket akkor ez számára semmiféle kellemetlenséget nem fog okozni, esetleg a mi igazolványainkat is odaadhatjuk neki, hogy fair legyen oda-vissza az eljárási mód.

Amennyiben ez is stimmel, akkor minden rendben van, egyeztetnünk kell csak a végleges bérleti szerződést és beköltözés idejét a bérbeadóval. Érdemes utána néznünk, hogy jogosultak e vagyunk lakhatási támogatásra, amit az állam 100.000 Ft-ig támogat havonta.

Ha oda kerül a sor, hogy költöznénk, úgy a magyar piaci tapasztalatok szerint csak nagyon kevés bérbeadó szeret bérleti szerződést írni, de anélkül bérlőként el vagyunk veszve, amiről már korábban írtunk itt. Ha nem is rajong a bérbeadó az ötletért, mi mindenképpen ragaszkodjunk ahhoz, hogy bérleti szerződés történjen meg a felek között, illetve arról sem feledkezzünk meg egy alkalommal sem, hogy amennyiben készpénzben történik a kifizetés a bérbeadó számára, úgy a bérbeadó erről mindenképpen adjon egy készpénz átvételi elismervényt, hogy fél év múlva is tudjuk bizonyítani, hogy azt a bérleti díjat mi valóban befizettük és nem csak úgy átadtuk mindenféle papír és bizonyíték nélkül.

Tipp: béreljünk inkább cégektől albérletet, ott ilyen csalások és szigorúbb odafigyelés nem szükséges. Természetesen mindig legyünk résen és ha egy kicsit is kételkedünk akkor a bérlői foglalózás alapszabályait tartsuk be, amit fent leírtunk.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!