Lakótársak nézeteltérésének okai

Lakótársak közötti leggyakoribb problémák

Szoba bérlés esetén a lakótársak közötti nézeteltérések okai

Lakótársak nézeteltérésének okaiJelen cikkünkben a szoba bérlők nézeteltéréseinek, veszekedéseinek a legfőbb okait vizsgáljuk meg. Az évről évre emelkedő albérlet árak miatt csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak azt, hogy önálló lakást béreljenek 120-150.000 Ft + rezsi áron, hiszen maga egy átlag fizetés pont ennyi, így a lakhatáson kívül nem jutna másra pénze a bérlőnek. Ha olyan szerencsés esetben van, hogy Ön igénybe tud venni lakhatási támogatást, úgy havi 100.000 Ft-ig támogatja a munkaügy az albérletét lakás esetében, illetve 70.000 Ft-ig támogatja a csak szoba bérlése esetén.

Amennyiben nem tud önálló lakást bérelni egyedül, úgy marad a szoba bérlési lehetőség, ahol egy mindenkitől független szobát tudhat magáénak az ember, ami általában zárral zárható és a bérlő saját intim szféráját teremti meg.

Viszont, ha több lakótárs lakja a nagyobb ingatlant akkor többször kevesebbszer ki szokott alakulni nézet eltérés, veszekedés több ok miatt is, amelyek akár elköltözésig is fajulhat.

De vizsgáljuk meg ezen okokat, miből is szoktak problémák támadni a lakótársak között

Takarítás

Hosszú éves tapasztalatunk miatt a legelső helyre tennénk a takarítást, mint mumust, amelyen a legtöbb lakótárs mindig összeveszik. Amikor beköltözik minden bérlő akkor mindenki próbál jó fej lenni a másikkal, tolerálni a többiek egyedi viselkedéseit.

Nem szól senki semmi negatív dolog miatt, mert nem szeretne kilógni a sorból, hogy más újjal mutogasson rá. Ez általában azzal végződik, hogy senki sem érzi magáénak az ingatlan közös területeit és senki sem takarít.

Miután az igényesebb lakók ezt megunják, mert nem szeretnének koszban élni, úgy kitör a botrány. Ez esetben viszont nem csak a takarítást hánytorgatják fel egymásnak a lakók, hanem az összes sérelmet. Ez lehet az alábbi is.

Hangoskodás

Mivel mindenki más és más családból, neveltetésből jött, így mindenkinek más és más a viselkedése, másként szokta meg, hogy mit lehet és mit nem. Ez mindenkinek a vérében van, mint egy természetes folyamat az élete során.

Lakótársi viszonyban viszont mindenképpen alkalmazkodnia kell a bérlőknek egymáshoz hiába az egyik éjszaka, a másik reggel 06 órára jár dolgozni, vagy éppen a harmadik személy diák és más az életritmusa.

Ha nem figyelünk oda a többi lakótársunkra, akkor könnyen megzavarhatjuk a mosogatás csörömpölésével, hangos telefonálgatással, amit egy ideig tolerálnak, de utána mindent elsöprő veszekedésbe torkollik a kialakult helyzet mindaddig, amíg nem oldják meg.

Vendég fogadása

Mindenki máshogy értelmezi a kiadó szoba esetében a vendégfogadást. Az a legegyszerűbb, ha a bérlő jelölttől már az elejétől fogva megkérdezzük a vendégfogadási szokásait. Van aki heti-havi 1-2 vendéget fogad, de vannak olyan neveltetésből jött emberek, akiknek napi szinten a baráti társasága oda jár, amely nem igazán tetszik a többi társbérlőnek, hogy átjáróház van a lakásukban.

Érdemes a beköltözés előtt tisztázni és maximalizálni a vendégfogadás, esetleges ott töltött éjszakák számát is, amely mindenképpen előnyös az ott lakó bérlők, de a bérbeadó oldaláról is.

Ezen kívül van még száz ok, ami miatt konfliktus támadhat a bérlők között, de a leggyakoribb okok ezek lehetnek. Javasoljuk, hogy egy házirend keretében minden szabályt, ami a közös együtt éléssel kapcsolatos fektessék le írásban és ahhoz tartsa minden bérlő magát.

Ha pedig bárki megszegi a házirendet akkor érdemes felszólítani, hogy fejezze be a kifogásolt magatartását, ha mindez hiába, akkor a szerződése felmondásra kerül.

Amennyiben a Global Best Property Zrt-től bérel kiadó szobát Budapesten, akkor biztos lehet abban, hogy ilyen problémák nem fognak kialakulni, hiszen munkatársunk több éves tapasztalata alapján válogatott személyeket tesz össze egy lakásba és mindenképpen házirend szabályozza a közösség életét.