Internet és valóság: albérletkiadás

Manapság mindannyian az interneten élünk. A virtuális valóság integrálódott mindennapi életünkbe, ezzel együtt az albérletkeresésben is kiemelkedő szerepet játszik. Az albérletbérlés legkézenfekvőbb és leggyorsabb módszere ugyanis nem más, mint az interneten való hirdetés. Az internetnek azonban megvan a maga árnyoldala is. Az alábbiakban az árnyékos részeket világítjuk meg, hogy te is könnyebben boldogulj a megfelelő albérlet megtalálása során.

Az internet mindennapokba történő beágyazódása miatt a legapróbb részletességeik, olyan apró tevékenységek során is online marad az ember, mint a kapcsolattartás, a megfelelő, napi folyadék mennyiség bevételére beállított emlékeztető, illetve a vásárlás és az albérletkeresés.

Az albérlet és az internet egy se veled, se nélküled kapcsolatban élnek egymással. A modernizáló albérletbérléssel kapcsolatos, korábbi cikkünkben is boncolgatjuk a témát, érdemes kísérő olvasmányként, ehhez a cikkhez elolvasnod azt is.

Az internet és az albérlet koránt sem viharoktól mentes kapcsolata azért is lényeges téma egy albérletkereső számára, mert az albérletkereső számára, mert az a leghatékonyabb módja az albérletkeresésnek. Mind a közösségi oldalakon, mind a hirdető felületeken meghirdetett albérlet gyorsabban elkel, mint a régi, elavult, szórólapozás, újságokban való hirdetés módszere által.

Ennek azonban a viharos természete abból fakad, hogy az internet gyakran válhat görbe tükörré, eltorzíthatják a valóságot csalás módszereitől ne visszakozó bérbeadók, akik gyakran bárány bőrbe bújt, bérbeadónak álcázott szélhámosok.

Az alábbiakban bemutatjuk annak módszereit, hogyan lásd meg, ha görbül a tükör, és szándékosan torzítják, manipulálják, másítják a meghirdetett albérlet valósságát. Mielőtt tovább haladsz, érdemes elolvasnod az albérlet-csalók kifinomult trükkjeit is, amellyel gyanútlan, első bérlők százait verhetik át, ha nem azok nem figyelnek oda kellőképpen.

„A kép csupán illusztráció.”

Talán az egyik leggyakrabban elterjedt, bevett szokás, amelyből tudhatod, ha csalóval van dolgod, hogy nem a valóságnak megfelelő képet osztja meg a hirdetéssel. Lehet, hogy beismeri az illető, hogy „a kép csupán illusztráció”, de ez ritka példa.

A hirdetésben szereplő kép gyanúsan elegáns, luxus albérletet ábrázol, de az is lehet, hogy a képmegosztó oldalakról, vagy akár magazinokból jól ismert albérlet képe köszön vissza rád.

A különbség, hogy a magazinokban méregdrága összeg szerepel mellette, míg a hirdetésben szereplő albérlet nevetségesen alacsony áron kerül meghirdetésre. Ebből következik egy másik variáció, amikor hihetetlenül olcsón hirdetnek egy albérletet. Tudd, hogy 50.000 Ft alatt már kiadó szobát sem találsz, nem hogy albérletet.

A tökéletes háttér

Nem ritkaság, hogy a bérlő-jelölt a közösségi oldalon is rákeres a leendő lakótársra, és minden képen igazán esztétikus háttérként szerepel az otthona, amelyben te is az egyik kiadó szobára vágysz. Ne feledd, hogy személyes megtekintés hiányában még ezek a képek sem szolgálhatnak kellő bizonyítékként a lakás állapotáról.

Meglehet, hogy egy képhez mindig tökéletes háttért keres az ember. A tökéletesség mögött lehet, hogy jól beállított szög, filter, vagy éppen photoshop áll. A közösségi média nyújtja általában a valóság legtorzultabb változatát.

A hirdetőoldalakon is használhatnak hasonló manipuláló eszközöket, amelytől nagyobbnak, impozánsabbnak tűnhet egy-egy albérlet. A legcélszerűbb olyan albérleteknek esélyt adni, amelynek leírásában fontosnak tartotta a bérbeadó feltüntetni, hogy a képek a valóságnak megfelelőek, továbbá, a meghirdetett helyiségek méretei is szerepelnek.

Mindezek mellett is erősen javallott mégis személyesen is szemügyre venni az albérletet. Ne írj alá semmit, amíg meg nem győződtél az albérlet, a bérleti szerződés és a bérbeadó hitelességéről, becsületességéről, valósságáról. Kérdésekkel pedig bátran fordulj ügyfélszolgálatunkhoz.