Így szokj hozzá az albérletedhez

Aki már költözött többször is életében, az megfigyelhette, hogy a költözés több okból is roppantul stresszes lehet. Ez a kellemetlen, mellkast feszítő, nyugtalanság érzet pedig nem mindig múlik el rögtön, a költözést követően.

Gyakran napokig eltarthat, bizonyos esetekben akár pár hét erejéig is végig kísérhet. Ennek pedig csupán annyi az oka, hogy még nem szoktad meg az új albérleted. Az albérlet és maga a környék, olykor pedig a város is idegen lehet számodra.

Az ember otthona nagyon fontos, szentimentális szerepet tölt be életében. Amikor fizikailag el kell szakadni attól, akkor nem csupán a biztonságérzeted veszíted el, hiszen ismeretlen környezetbe kerülsz és a túlélő ösztöneid beindulnak, ez az oka a stressznek és a szorongásnak is, de még úgy is érezheted, hogy valami, számodra kimondottan kedveset veszítettél el.

Éppen ezért érezheted azt a feszítő, nyugtalanító érzést a mellkasodban huzamosabb ideig az új otthonodba való költözés során. Bár manapság a fiatal generációk gyakran váltogatják az otthonukat, egyfajta albérletvándorlás figyelhető meg napjaink vezető trendjei között, amely számos előnnyel jár, azonban a költözést megelőző és követő szorongástól nem szabadít meg ez sem.

A rutin bár jól jöhet a gyorsan és effektíven történő költözéshez, ám az érzések megmaradnak. Nehéz nyugodtnak maradni, amikor az egész albérlet kereső procedúrán végig kell menned újra és újra, ami gyakran egyszer is soknak tűnhet.

Ez magába foglalja a hirdető oldalak böngészését, az általad preferált albérlet tulajdonságainak listára vetését, a bérbeadóval történő kapcsolatfelvételt, az albérlet személyes megtekintését, a szerződéskötést, a dolgaid és személyes tárgyaid összepakolását, a búcsút azoktól, akiket magad mögött hagysz előző otthonodban vagy annak környékén, és a beköltözést.

Mindezek miatt pedig a beköltözés előtt aggódik a bérlő. Aztán, amikor azt várná az ember, hogy a beköltözést követően megszabaduljon a kellemetlen érzésektől az ember, ez nem történik meg a már fent is említett okokból kifolyólag. Sokat segíthet, ha listát készítesz a tennivalókról és az általad preferált helyzetekről. Az albérlet keresésének kezdeti stádiumát ez felgyorsítja és megkönnyíti. Légy céltudatos.

Pakolás, rendetlenség, káosz is jellemezheti a fizikai formában nyugtalanító gondokat. Egy új otthonhoz is nehéz hozzászokni. Az új albérlet még ismeretlen terep, ahogyan a környék is. Nem egyszerű újraépíteni az életet és újrakezdeni a nulláról. Azonban tényleg megéri. Összegyűjtöttünk neked pár hasznos tanácsot, hogyan szokhatsz hozzá könnyedén az új lakáshoz.

Tedd személyessé az új otthonod

Az új albérlet még idegen lehet számodra, ezért nem árt azt kicsit személyessé tenni már az elején. Minél több személyes tárggyal veszed körül magad, az albérlet annál hamarabb tükrözi majd a személyiséged. Ezzel pedig az ismeretlen ismerősség válhat, a még nemrég idegen albérlet pedig otthonná.

Fedezd fel a környéket

Bár jól jöhet, ha sok időt töltesz az albérletben, azonban ha megteheted, akkor írj, olvass, tanulj, dolgozz egy kicsit a környék kávézóiban, könyvtáraiban, ha pedig az idő éppen megengedi az enyhébb, melegebb szezonokban, akkor mindezt parkokban is megteheted. Így jobban kiismerheted a környéket és megbarátkozhatsz azzal.

Költözés előtt bizonyosodj meg a bérbeadó segítőkészségéről

Nem jó durva, mogorva bérbeadóval kommunikálni. A barátságtalan attitűd bizony megkeserítheti az egyébként sem egyszerű kezdeti időszakot. Amikor először találkozol a bérbeadóval, érdemes annak modoráról és segítőkészségéről előre meggyőződni. Erre mi is odafigyelünk, segítőkész ügyfélszolgálatunk pedig bármikor rendelkezésedre áll.

Éld meg az érzéseket

Nincs semmi szégyellni való abban, ha lelkileg kicsit megvisel a költözés, még akkor is, ha már nagyon vágytál erre az új kezdetre. Csupán annyi történt, hogy kiszakadtál a komfort zónádból és megrendült a biztonságérzeted. Az általad érzett nyugtalanság és kellemetlen érzés teljesen természetes reakció ebben az esetben.

Igazság szerint, nem is lennél ember, ha nem éreznél valamilyen formában hasonlóan, bár az érzés erősségének fokozata változó lehet kortól, tapasztalatoktól, mentális állapottól és személyiségtől függően.

Ahhoz, hogy tovább tudj lépni, először el kell fogadnod és meg kell élned az érzéseket és azok okát is. Mikor évek múltán visszatekintesz erre az időszakra, nagyon büszke leszel arra, hogy nem adtad fel az elején. Az életet ugyanis meg kell élni annak minden nehézségével, hiszen nem tudhatod, milyen lehetőségekhez és élményekhez vezethet később az út.