Hogyan tegyünk élvezetessé a lakáskeresést?

Közelít a nyár, az időjárás kifogástalan, a nappalok pedig hosszabbak. Vitathatatlanul a legtökéletesebb időszak a lakáskeresésre és a költözésre is. Míg azonban ezt az évszakot nagyon élvezzük, az albérletkeresést már kevésbé. Ennek oka, hogy rengeteg stressz jár vele. Nem egyszerű megtalálni az igényeinknek és szépérzékünknek megfelelő otthont. Ezen felül pedig a folyamatosan ketyegő óra is megnehezíti igyekezetünket, a lakások percenként kelnek el. Ha nem igyekszünk, könnyen hoppon maradhatunk. 

Az albérletkeresés procedúra felér az álláskereséssel, az interjúkkal és az emiatt történő álmatlan éjszakákkal. Sok esetben manapság nem csupán az albérletnek kell találkoznia a mi elvárásainknak, de nekünk bérlőknek is meg kell ütnünk a mércét. A bérbeadóknak, illetve lakótársak esetén a többi lakónak is meg kell felelnünk. Mindenkinek van egy elvárása és egy elképzelése az albérletről, a bérlőről, a lakótársakról és a bérbeadóról. Amennyiben mindenki igényei egyeznek, mi is átmegyünk a teszten és nyertünk magunknak egy albérlet lehetőséget.

Tovább nehezíti a vadászatot, ha több emberhez költöznénk, egy szoba ugyanis megüresedik. Ekkor ugyanis előfordulhat, hogy mi beköltözünk, de valaki hamarosan és váratlanul szintén elhagyja az albérletet. Ekkor sajnos arra kényszerülünk, hogy a beköltözésünkkor hitt összegnél többet fizessünk, amíg nem találunk új lakótársat. 

Ennyi nehézség és kihívás esetén hogyan redukáljuk a stresszt? Hogyan élvezzük keresgélést? Lehet egyáltalán élvezni ezt a fontos, de mégis idegőrlő procedúrát? A válasz egy határozott igen. Pár nagyon sikeres módszert pedig meg is osztunk most. 

Talán a leghasznosabb módja a stresszmentes lakáskeresésnek, ha már a legelején, mielőtt rákeresnénk bármilyen hirdetésre, olcsó, kiadó albérletre Budapesten, egy listát készítünk. A lista tartalmazza a mi saját elvárásainkat, milyen áron keresünk albérletet, szóba jöhet-e lakótárs vagy inkább egyedül élnénk, milyen kinézetű helyre van szükségünk, illetve nem utolsó, hogy elgondolkodjunk az elhelyezkedésen is, tehát azon, hogy melyik kerületben szeretnénk élni. Ezt követően a kerületeket érdemes rangsorolni az alapján, hogy melyek jöhetnek szóba. 

Amint elkészülünk a listával és hirdetés böngészésbe kezdünk, nézzünk utána, milyen elvárásai vannak azoknak a bérbeadóknak, akik kínálata elnyerte tetszésünket, illetve egyezik a listánk kritériumaival. Nézzük meg, mennyire felelünk meg az ő elvárásaiknak, és amennyiben találkozik a két lista, ajánlatos szélsebesen „lecsapni” a lehetőségre.