Hogyan lehet bérleti szerződést büntetés nélkül megszakítani vagy minimális veszteségekkel

Mint szinte minden bérlő tudja, a bérleti szerződés jogilag kötelező szerződés a bérbeadó és a bérlő között. A megállapodás felvázolja a bérlés főbb feltételeit, beleértve a bérlés befejezésének dátumát és az idő előtti felmondási záradékot. Ha bérleti szerződést köt, akkor nagy valószínűséggel jó szándéka van, és azt tervezi, hogy az ingatlant a bérleti szerződés által meghatározott időtartam végéig használja. Az élet azonban hoz meglepetéseket, és van, amikor meg kell bontania a bérleti szerződést. Lehet, hogy új munkát kap, haza kell költöznie családtagjainak gondozásához, vagy katona sorba kell állnia. Talán csak a bérlet nem felel meg az elvárásoknak. Számos oka lehet annak, hogy olyan helyzetbe kerülhet, amikor a tervezettnél hamarabb el kell költöznie és meg kell szakítania a bérleti szerződést. Mivel a bérleti szerződése jogilag kötelező írásbeli szerződés, a megszegése nem könnyű, és nem kívánt következményekkel járhat. Összeállítottunk egy lépésenkénti útmutatót, amely segít enyhíteni a lehetséges veszteségeket:

 

  1. lépés: Ellenőrizze a bérleti szerződését az idő előtti felmondásról.

Mielőtt megkezdené a bérleti szerződés megszakításának folyamatát, ismernie kell jogait. A legtöbb bérleti szerződés külön záradékban ismerteti a bérleti szerződés megszakításának érvényes okait és eljárásait. A szerződések lehetővé tehetik, hogy különleges körülmények és életet megváltoztató események, például válás vagy más jelentős személy halála esetén, hogy kiköltözhessen a berleményből. Bizonyos szerződések tartalmazhatnak úgynevezett „bérlet-felelősségteljes záradékot”, amely azt jelenti, hogy Ön felelős a bérleti díj fizetéséért, amíg a bérbeadója új bérlőt nem talál. Egyes törvények előírják, hogy a bérbeadóknak ésszerű erőfeszítéseket kell tenniük az ingatlan újbóli bérlése érdekében, ezért meg kell győződnie arról, hogy a bérbeadó valóban a jogszabályokban meghatározott erőfeszítéseket teszi-e. Egy másik lehetséges kikötés a „kivásárlási klauzula”, amely bizonyos díjat vagy további havi bérleti díjat kötelez. Mindenesetre akkor is megfelelően be kell jelentenie az ingatlan elhagyásának szándékát.

 

  1. lépés: Értékelje a korai felmondás következményeit, és döntse el, hogy megéri-e.

Mielőtt belevetnénk magunkat a bérlet felmondásának sajátosságaiba, előre kell figyelmeztetnünk, hogy annak megszegése következményekkel járhat, ha erre nincs jogi indoka. Néhány lehetséges következmény:

Per. Ha megszakít egy bérletet és abbahagyja a bérleti díjat, a bérbeadó úgy határozhat, hogy jogi lépéseket tesz Ön ellen. Bérbeadója polgári pert indíthat, hogy kifizesse a bérleti egyenleget. Ha a bíró Ön ellen dönt, akkor ki kell fizetnie az adósságát.

 

  1. lépés. Határozza meg, van-e jogi oka a bérlet megszakítására.

Általában a bérlés egy idő előtti felmondási záradékban ismerteti a megsértésének folyamatát és következményeit. Vannak azonban olyan esetek, amikor bármilyen következmény nélkül kijuthat a bérleti szerződéséből:

Illegális bérleti egység. Néhány bérbeadó illegálisan alakítja át garázsokat, pincéket vagy kereskedelmi épületeket bérleti egységekké. Sok városban felmondhatja a bérleti szerződést, ha előzetesen nem volt tudomása a bérlet jogellenességéről. Esetleg visszakaphatja a befizetett bérleti díjat vagy annak egy részét. Ellenőrizze a jogszabályokat.

A helyi egészségügyi és biztonsági előírások be nem tartása, a lakható lakások fenntartásának képtelensége, a vagyon jelentős megsemmisítése vagy konstruktív kilakoltatás. Itt, az ingatlan listában mindig azt mondjuk, hogy mindenki megérdemel egy otthont, amelyet szeret. És a legtöbb törvény megerősíti! Bérlőként Ön jogosult egy biztonságos lakható otthonra, és bérbeadója felelős a lakásának lakhatóságáért. Szóval mit jelent ez? A városok rendelkeznek egészségügyi szabályzattal, amelyeket minden bérleménynek meg kell felelniük ahhoz, hogy lakhatónak lehessen tekinteni őket. Az ingatlannak folyóvíz, hő, vízvezeték, kukák, tető a feje fölött és stabil falak kell, hogy legyenek. Ne feledje, hogy a kicsi tető szivárgás nem megfelelő ok a bérlet idő előtti megszakítására. Fontos kérdésnek kell lennie, amely veszélyeztetheti egészségét és biztonságát. Például a tető szivárgása, amely penészt és penészt eredményezhet, alapot adhat a bérlet megszakítására. Ennek érdekében először tájékoztatnia kell a bérbeadót a problémáról. Akkor várnia kell egy ésszerű ideig, amíg kijavítják. Ha a bérbeadó nem oldja meg a problémát, akkor vegye fel a kapcsolatot a hatóságokkal.

A bérlők magánélethez való jogának megsértése. Nem mindenki tudja, hogy a bérbeadónak általában legalább 24 órás értesítést kell adnia, mielőtt meglátogatja bérleményét. És jobb, ha jó okuk van rá! Nem számít, hogy az épület technikailag hozzájuk tartozik. Mindaddig, míg mind a két fél kötve van a bérleti szerződéshez, joguk van a magánélethez. A bérbeadók vagy az ingatlankezelők bérleti egységekbe történő belépésének okai között szerepel a javítások és a lehetséges problémák ellenőrzése. Be is léphetnek, hogy megmutassák a lakást a leendő bérlőnek. Abban az esetben, ha a bérbeadó továbbra is be nem jelentett látogatásokat folytat, forduljon a bíróságokhoz. A bírósági végzés megszerzése után megkezdheti a bérlet idő előtti felmondásának folyamatát.

Családon belüli erőszak, zaklatás, üldözés vagy szexuális erőszak. Számos városban a családon belüli erőszak, szexuális zaklatás és / vagy üldözés áldozatai idő előtt felmondhatják szerződésüket. Az áldozatnak tájékoztatnia kell a bérbeadót arról, hogy a helyszínen a jövőbeni erőszak valós veszélye fenn áll. Ezt írásban kell megtenni. A helyiségek ebben az esetben széles körben vannak meghatározva, és magukban foglalhatják a lakást, a folyosókat, a parkolót, az ingatlan elejét és hátulját stb. Az esemény után van egy bizonyos időszak, amikor az áldozat küldje el a felmondási szándékról szóló értesítést. Bizonyos helyeken 90 napon belül el kell küldeni. A levélhez csatolni kell a bérlő állításait igazoló dokumentumokat is. Ezek a dokumentumok lehetnek rendőrségi jelentések, bírósági végzések, orvosi dokumentumok stb. Az áldozat csak a felmondási időig esedékes bérleti díjért és egyéb fennálló költségekért felel. Ha a bérbeadó pénzbeli károkkal szembesül a felmondás miatt, beperelheti az „ellenérdekű felet”. A bérbeadó vagy a vagyonkezelő szintén nem tarthatja vissza a kauciót büntetésként. Ha további útmutatást szeretne kapni az adott helyzetről, olvassa el az jogszabályokat.

 

  1. lépés. Ha nem tudja jogszerűen megszegni a bérleti jogát, határozza meg, hogyan lehet minimális veszteséggel kilépni a bérleti szerződésből.

Felajánlja a kauciót kompenzációként. Meg kell értenie, hogy ha bérleti szerződést bont, a bérbeadó jelentős pénzügyi veszteségeket szenvedhet el. A helyzet megközelítésének legjobb módja a kompromisszum elérése. Felajánlja, hogy elveszíti a kauciót a bérlés idő előtti megszegésével okozott kellemetlenségek és potenciális veszteségek kompenzációjaként. Ha az ingatlanban kár keletkezik, a letétet mindenképpen megtartják. Ezért jó ötlet lenne felajánlani az összes javítás és festés elvégzését.

Próbálja meg albérletbe adni. Először is ellenőrizze, hogy a bérleti szerződés lehetővé teszi-e az albérlet kiadását. Ha nem, akkor beszéljen a tulajával. Sok esetben Ön lesz felelős az új bérlők megtalálásának hirdetési költségeiért. Ön is megteheti maga! Időt kell rá fordítani és lehet, hogy saját zsebéből kell fizetnie a potenciális albérlők háttérellenőrzéséért. Ön lesz felelős az új bérlőtől származó bérleti díjak beszedéséért és a bérbeadóhoz történő eljuttatásáért.

Míg összeállítottunk egy listát a bérleti szerződés büntetés nélküli megszakításának általános módjairól, minden eset más és a részletek számítanak. Végül arra biztatjuk, hogy figyelmesen olvassa el a bérleti szerződését, és nézze meg a bérbeadó-bérlő törvényeket, vagy kössön megbízható céggel szerződést!