Hogyan kezeld a lakótárskonfliktusokat!

Bár az emberek többsége szereti a színes társasági életet, sajnos előfordul, hogy zökkenőkbe ütközünk ismeretségünk során és nézeteltérések alakulhatnak ki a másik féllel. Ez minden esetben roppantul kellemetlen szituációkat eredményez, akár munkahelyi vagy magánéletben történő ismeretségről van szó.

Akad azonban egy olyan személyes kapcsolaton belüli konfliktus, amely az imént említettek közül viszi a pálmát, ez pedig nem más, mint a lakótársak közötti konfliktus. A lakótársi kapcsolat ugyanis nagyon sok esetben a barátság és a családtag peremén egyensúlyoz.

 Mivel együtt élünk az illetővel (bizonyos esetekben illetőkkel), napi szinten találkozunk, ismerjük egymást jó és rossz tulajdonságait, kedvenc időtöltését, valamint zenei ízlését is egyben. Mind ezek mellett gyakran étkezünk együtt és osztozunk a fürdőszobán is. Akár a családtagok.

Barátaink is, hiszen ők legfőbb bizalmasaink, bármikor fordulhatunk hozzájuk és szemtanúi annak, ahogy az idő múlásával mi is változunk, döntéseket hozunk, navigálunk a nagyvilágban. Ez pedig fordítva is igaz, mi is lehetünk a másik támaszai fordított esetben, ha ők szorulnak a mi segítségünkre.

Természetesen akadnak egymáshoz kevésbé közel álló lakótársak is, akik általában vagy távolságtartóbb emberek, vagy pedig olyan keveset tartózkodnak otthon, hogy nem jut idő egy szoros, baráti kapcsolat kiépítésére a többi lakóval. Budapesten rengeteg fiatal él lakótársakkal albérletben és bármilyen kategóriába sorolható egyéniség akad a választékból, ezért ha te is szívesen költöznél össze más lakókkal, nem lesz bonyolult lakótársakra bukkanni.

Ezért is érdemes tisztában lenni a lakótársas viselkedési etikett íratlan szabályairól. Ezek a szabályok minden albérletben változók, ti hozzátok létre őket és alkalmazkodtok hozzájuk. Olykor azonban megeshet, hogy a lakás valamelyik lakója megszegi a szabályokat, vagy az élet hozza úgy, de az is lehet, hogy megfeledkezik egy adott szabályról.

Ilyen speciális helyzetekben problémás időszak kezdődhet a lakók között és a feszültség veszi át az uralmat a négy fal között. Ez nem csupán a hétköznapot mérgezi meg, de a lelki egészség rovására is mehet. Így hát nem árt tudni, hogyan boldoguljunk nem csak a konfliktushelyzettel, hanem azzal a különleges, kialakult helyzettel is, amikor maga a konfliktushelyzet a lakótárssal áll fenn.

Soha ne legyünk passzív – agresszívak

A passzív kommunikációnál, azaz a kommunikáció teljes hiányától csak egyetlen magatartás a rosszabb, ez pedig a passzív-agresszív kommunikációs forma választása. Ilyenkor a nem kerülnek megvitatásra az esetleges hibák, szabályszegések, rossz magatartások és összességében azok a tényezők, amelyek a lakásban megszokott eddigi élet zavarát okozták. Ahelyett, hogy szóba kerülne a probléma, az egyik fél, olykor mindkettő, csak kerülgeti a forró kását.

Előfordulhat, hogy egy már nem aktuális problémát hozunk fel a jelenlegi helyett, de az is lehet, hogy csak viselkedésünk változott, szurkálódó attitűdöt veszünk fel, sőt akár még a másik fél minden cselekedetét hangos, verbális bírálásban részesítjük. Kéretlen romboló kommentek és kritikák helyett mindig koncentráljunk a direkt kommunikációra, és időben, tisztán és érthetően közöljük a probléma valódi okát.

Törekedjünk a kompromisszumra

Egy másik hibás viselkedésforma konfliktus helyzetben, amikor bár szóba kerül az aktuális probléma, de veszekedés tör ki, mert a felek túlságosan is eltérő véleményen vannak, más a látásmódjuk és esetenként igen makacsok, ezért nem hajlandóak megkeresni a két, eltérő vélemény közös csatlakozási pontját. Ebből szinte minden alkalommal sértődés szokott lenni, ami arra kényszeríti a feleket, hogy folyton veszekedjenek, ha ugyanakkor tartózkodnak a lakásban.

Az is lehet, hogy ennek az ellentétét választva egyáltalán nem töltünk már időt az albérletben, amikor a szóban forgó lakótárs is otthon van éppen. Kerülni kezdjük őt is és a saját otthonunkat is, csak azért, mert nem akarunk engedni a magunk igazából. Ilyenkor a leginkább célravezető megoldás, ha kompromisszumot kötünk. Mindkettőnket igaza van, tehát egyikünknek sincs igazunk. Megfogadjuk, hogy az adott pillanattól kezdve jobban odafigyelünk egymás kéréseire.

Proaktív hozzáállás a konfliktusmegelőzés érdekében

Kedvező lehet, ha proaktívak vagyunk és mielőtt bármi kétes dolgot tennénk, ami azt sugallja, a többi lakó számára kényelmetlen, bosszús helyzet kialakulásához vezethet, kérdezzük meg az albérletben lakókat, mi a véleményük az adott témáról. Ez lehet egyfajta engedélykérés is arra, hogy meghozzunk egy döntést vagy megtegyünk valamit, amit szeretnénk. A másik fél pedig példánkat követve szintén engedélyt kér majd, amikor hozzánk hasonló cipőben jár.

A konfliktus nem kellemes élmény. Van aki bármit megtenne, hogy elkerülje, míg mások fontosnak tartják azt a személyiség fejlődéséhez, egy dolgot érdemes megtanulni: hogyan kezeljük azt helyén. Bár könnyedén megelőzhető, amennyiben viszont már megtörtént a baj, szükséges a rend és béke helyreállítása, a probléma megoldása, máskülönben a közös élet nem tud funkcionálni a jövőben.