Hogyan cselekedj, ha bérlőként hibázol, avagy előzd meg a főbérlőkonfliktust.

Egy előző cikkünkben már szó esett a lakótárssal való konfliktushelyzetekről, azok minden fajtájáról és lehetséges kezelési módjukról is. Ahhoz azonban, hogy egy bérlő a lehető legminimálisabbra redukálja az megeshető konfliktushelyzetek számát, nem csak felkészültnek kell lennie, de oda is kell figyelnie arra, hogyan viselkedik.

Felmerülő nézeteltérésekre ugyanis számítani lehet a magánéleten kívül még más területeken is. Még az is előfordulhat, hogy netán a főbérlőddel kerülsz összetűzésbe, amelynek pontosan olyan súlya van, mintha a lakótársaddal szemben mennél keresztül rajta, ha nem súlyosabb.

Természetesen a konfliktus megelőzése itt is hihetetlenül lényeges. Lényegesebb, mint a lakótársak esetében. A lakótársaiddal ugyanis bizonyos esetekben szükséges a konfliktus ahhoz, hogy elkezdjetek közösen dolgozni a probléma megoldásán, vagy ahhoz, hogy a felek egyikét, vagy akár mindkettőt, a helyes útra terelje.

A főbérlővel felmerülő problémák és nézeteltérések más konfliktusokkal ellentétben szükségtelenek és csak negatív következményeket vonhatnak magukkal. Konkrétan azért is, mert a lakótársi lét íratlan szabályaival szemben, a főbérlők esetében igenis vannak írott szabályok. Méghozzá egy szerződés formájában.

Amikor bérleti szerződést aláírjuk, az abba foglalt szabályok betartásába is beleegyezünk. A bérleti szerződés a főbérlővel történő együttműködésen alapszik, amely magába foglalja a szabályokat, melyeket mindkét fél betartani kényszerül. Ezért a szabályszegések hatalmas méretű konfliktus létrehozására képesek.

1. Figyelj oda a határidőkre

Talán akkor tudsz a leghatásosabban proaktív lenni, ha a szabályok egyik, mondhatni legfontosabb részére fokozott figyelmet fordítasz. Ezt pedig úgy teheted meg, ha pontos vagy és betartod a határidőket. Mivel emberek vagyunk, ezért előfordul sajnos, hogy megfeledkezünk egy-egy határidőről.

Ez azonban kimondottan rosszul sülhet el, ha a lakbér és rezsi havi befizetési határidejét felejtjük el. Hasznos lehet, ha beszerzünk egy naptárt és az albérlet egy látható részén helyezzük azt el, megjelölve minden hónapban a pontos fizetési időpontot. Ha pedig nem szeretnénk naptárt vásárolni, akkor jegyezzük fel a dátumot a telefonunkba és állítsunk be emlékeztetőt.

2. Tiszteljük az albérletben található tárgyakat

Budapesten számtalan igényes albérlet található. Az igényesség nagyban köszönhető a lakásban található fizikai tárgyaknak, azaz a dekorációnak, amelyek megteremtik a lakás stílusát és hangulatát a többi alapos részlet mellett.

Ebben pedig a főbérlő munkája fekszik. Gondolj csak bele, amikor keményen dolgozol valamin, és örömmel tölt el a végeredmény, igencsak sok bosszúságot és csalódást okoz, ha valaki azt megrongálja. Mindezen felül pedig még pénzbe is kerül. Ilyenkor gyakran a legtiszteletteljesebb megoldás, ha te állod az anyagiakat.

3. Lármás életmód hanyagolása

Ha erősen extrovertált vagy és belső késztetést hajt arra, hogy megvendégeld barátaid, munkatársaid vagy éppen diáktársaid, figyelj oda a hangerőre. A szomszédok is emberek, akik tanulnak, dolgoznak, pihennének. A társasági élettel és a vendégek fogadásával nincs probléma, mindaddig, amíg az mértékletesen történik és a környezetre való tekintettel, tisztelettudóan zajlik le.

Ha a zene túlzottan hangos, vagy éppen te és a vendégek szeretitek kerülni a csendet és túlzásba viszitek, az más számára kifejezetten zavaró lehet. A szomszédok panasza pedig kifejezetten kellemetlen lehet, és akkor már nem csupán egy ellentéted lesz a szomszéddal, de még a főbérlő sem lesz boldog, amikor a fülébe jut éjszakai portyázásod híre.

Mit tegyünk, ha mégis kialakul a kellemetlen helyzet és szembe kell nézned a főbérlőddel? Igen fontos a becsületesség és az alázat. Ha valami olyat tettél, ami ellenkezik a szerződésbe foglaltakkal, akkor ismerd be, hogy hibáztál és cselekedj a jövőben másként.

Ha pedig befizetési határidőről feledkeztél meg, gyorsan pótold be, majd keresd fel a főbérlődet, mielőtt még ő tenné meg, és jelezd neki a hibád. Máskor légy pontosabb és találj módot arra, hogy emlékeztesd magad a kötelezettségeidre, esetleg használd az általunk említett módszereket.

Mivel hibázni emberi dolog, ezért megeshet, hogy vétkezünk, a kulcs azonban nem abban rejlik, hogyan lépünk túl rajta, hanem azon, hogyan kezeljük azt. Ha becsületesek és beismerők vagyunk, illetve amennyiben hajlandóak vagyunk félretenni a büszkeségünket, proaktívan a megoldás elébe menni és tanulni a hibáinkból, akkor megbocsátásra lelhetünk.