Beszéljünk egy kicsit az otthon fogalmáról!

Mind társasági lényekként, mind önálló emberekként is szeretjük a saját terünket. Ahol kibontakozhatunk, kreatív lényünk fejezhetjük ki, ahol a relaxációra, a pihenésre szánhatjuk az időt. Olykor pedig itt rejtőzhetünk a világ elől, és ahová büszkén invitálhatjuk barátainkat, szeretteinket, ha vendégül látnánk őket.

Az otthon melegének meglétére törekvés az emberi mivoltunk egy hihetetlenül fontos alkotóeleme. Ha drámaian fogalmaznánk, úgy is mondhatjuk, hogy „génjeinkbe van kódolva. Már réges-régen, az első emberekig visszamenőleg számottevő lényegessége volt a családnak, a közösségnek, és annak, hogy legyen egy fix hely, ahová a vadászat után haza lehet térni.

A történelem során, ahogyan ez napjainkban továbbra is így van, az ember mindig a saját otthona megteremtéséért tevékenykedett. Társadalmunk nem csak alapvető elvárása, hanem személyes céljaink egyik legfontosabbja is, az otthon létrehozása.

Legyünk akár könnyedén szociálható személyek, akik vágynak a társaságra, vagy akár a szóló életforma hívei, akik sokkal inkább töltenének időt egyedül, otthonra mindenképpen szükségünk van.

Az otthon a létünk alappillére

Ahhoz pedig, hogy megalkossuk az általunk vágyott otthont, több hozzávalóra lesz szükségünk. Egyik ilyen a fizikai tér megléte, a másik a bennünket ebben a térben körülvevő emberek, míg egy szintén lényeges, harmadik összetevő a téren belül elhelyezkedő tárgyak, azaz a dekoráció.

A fizikai térre napjainkban már igen egyszerűen szert tehetünk. Míg a történelem során számtalan esetben előfordult, hogy a felnőtté válás első lépcsőfokaként birtokot vagy saját ingatlant kellett szerezni az embernek. Manapság szerencsére fenn áll az albérletbérlés lehetősége, sok esetben lehet a fővárosban is olcsó és kielégítő esztétikájú albérletekre lelni.

Ha az albérletet, azaz a saját fizikai terünket már kibéreltük, megszereztük, a második lépés az otthonunk felé a saját közösségünk létrehozása. Meglehet, hogy lakótársakkal közösen bérlünk lakást, ami nagyban leegyszerűsíti a közösség élet megteremtését, hiszen ők úgymond a lakással együtt „jönnek” hozzánk, de az is előfordulhat, hogy már az általunk ismert személyekkel költözünk össze.

Mindkét szituációban érdemes saját hagyományokat teremteni, amelyeket heti rendszerességgel ismételhetünk majd együtt. Ez segíthet kialakítani a tradícióinkat, egyfajta szertartásokként ismételgetve azokat.

Mellesleg még a közösség gyors összecsiszolódásában is segíthet. Ilyenek lehetnek a társasjáték és kártyaestek, a mozi délutánok, és a közös vacsorák.  A legjobb része ezekben a tevékenységeknek pedig az, hogy az albérletben is végezhetjük őket, de akár ki is mozdulhatunk közösen.

Abban az esetben azonban, ha még sem rajonganánk azért, hogy osztozunk a téren más emberekkel, ajánlatos nem szobát, hanem inkább lakást bérelni, amelyet saját magunk tölthetünk be.

Kettő közötti, jó megoldás lehet még a galériás lakás bérlése is, hiszen azok meglehetősen könnyűvé teszik a szóló életet. Mind a konyha, mind a nappali és a hálószoba egy helyiségben, mégis kellőképpen elszeparálva ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű magánszférát biztosítson a lakójának.

Nemcsak saját rituáléd alakíthatod ki, de saját életritmusodat is

A kreativitásod több teret kap, ugyanis nem csupán egy szobára redukálható, hanem az egész lakásra, ami az albérlet összes helyiségét magában foglalja.

Mindezeken felül pedig bármikor, bármit főzhetsz és süthetsz, és senkire sem kell várnod, ha a fürdőszobába szeretnél belépni. Ahogyan senki sem fogja szemedre hánytorgatni, ha egy fárasztó nap után, másnap reggelre halasztod a mosogatást, vagy éppen túl gyakran fogadnál vendégeket. Tény, hogy mindkét életstílusnak meg van a maga szépsége.

Az otthon harmadik összetevője pedig nem más, mint az albérlet saját térré alakítása. Ahogyan az állatok is szeretik különböző módon megjelölni a területeket, az emberek is nagy lelkesedéssel megteszik azt. Ezt azonban négylábú barátainktól eltérően, a lehető legkevésbé primitív módon tesszük.

Személyes értékeinkkel, fotókkal, festményekkel, számunkra szentimentális jelentést hordozó tárgyakkal vesszük körül magunkat és úgymond „foglalunk területet”. Az otthon tehát lényünk része és akár szólóban, akár társasan, de ösztönösen mindent megteszünk annak megteremtéséért, megtartásáért és megvédéséért. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy korunk embere könnyen és viszonylag hamar tud albérletet bérelni, így az olyannyira vágyott otthon bármikor elérhető távolságban van.