Bécs vagy Budapest az olcsóbb, ha kiadó lakást keresünk?

Nagy port kavart az elmúlt hetekben megjelent felmérés, mely szerint Budapest albérleteinek ára meghaladja a bécsi albérletek árát. A felmérés szerint Bécsben átlagosan 9,8 eurót kellett tavaly fizetni egy négyzetméterért, míg Budapesten 10,5 eurót ugyanezekért az arányokért és feltételekért. A felmérések nem csupán Bécshez hasonlították az árakat. Európai viszonylatokban a régióhoz mérve is 15%-os emelkedés volt megfigyelhető tavaly az ingatlan piacon 2018-hoz képest a felmérések szerint.

Elgondolkodtató lehet a lakásbérlők számára ez a merész kijelentés. Megéri-e munkát vállalni és lakást bérelni a fővárosban ilyen gazdasági viszonyok közepette? A felmérés továbbment egy olyan kijelentésig, mely szerint egy három szobás lakás olcsóbb Brüsszelben, mint Budapesten. Mindennek pedig nem kedvez a koronavírus okozta gazdasági visszaesés sem.

A mondás úgy tartja, hogy „az érmének mindig két oldala van”, ezért egy ilyen fontos felvetésnél érdemes mélyebben belemerülnünk a tájékozódásba. Ahhoz ugyanis, hogy megválaszoljuk a felvetett kérdést, a felvetés mélyebb vizsgálatot igényel.

Az első tényező, amelyet figyelembe kell vennünk az, hogy a régión belül, mely országokhoz lettünk viszonyítva, illetve, hogy teljesítenek gazdaságilag ezek az országok. Belemerülve a témába, rögtön észrevesszük, hogy ez a téma korántsem olyan egyszerű és sarkított, mint amilyennek a felmérés mutatja.

Kelet – Európában ugyanis előfordulnak olyan országok, amelyek alul teljesítenek a gazdaságban Magyarországhoz képest, így ebből kiindulva azokban a fővárosokban olcsóbbak is az albérletek, mint Budapesten. A felmérés említi még Varsót és Bukarestet is a Budapesthez képest olcsóbb albérletek városai között.

Amennyiben Nyugat- Európával hasonlítjuk össze a mi gazdasági viszonyainkat, természetesen mi vagyunk visszamaradva. Londonban tehát ebből kifolyólag drágábbak a lakások. Ez nem igényel több magyarázatot, hiszen logikusak a válaszok. Ami Bécset illeti, Ausztria gyakorlatilag a szomszédunknak számít, tehát nem meglepő, ha hasonló ár kategóriákban találhatunk albérletekre. A felmérésben található árak a két főváros között nem mutattak drasztikusan eltérő különbséget.

Lényeges odafigyelnünk a minőségre is. Bár a felmérés kitér arra, hogy Brüsszelben olcsóbban bérelhetünk egy három szobás lakást, mint Budapesten, de e

bben az esetben nem szabad megfeledkeznünk a lakás minőségéről sem. Lehet ez a három szobás lakás miniatűr is, ahol nehezebben lehet elférni, de akár egy lelakott, régimódi lakás is, ahová nem szívesen térünk vissza munka után.

Ebben az esetben pedig még a kezdetben „olcsónak” tűnő árat sem éri meg az albérlet. Érdemes tehát meggyőződni arról, milyen állapotban vannak a csövek, található-e bármiféle rágcsáló, élősködő a lakásban, illetve az is számottevő, hogy mennyire hiányosak és milyen állapotban vannak a háztartási berendezések.

Természetesen Budapesten is található ósdi, elavult és veszélyesen régi lakások, amelyeket a reálisnál is nagyobb áron kínálnak a főbérlők, de ez egy ritkább eset. A felmérések során az I, II,III, V, VI, VII, VIII, X, XI kerületeket vették górcső alá. Ezek a kerületek nem hiába örvendnek nagy népszerűségnek a potenciális bérlőjelöltek körében. Mivel belvárosi és ahhoz közeli területekről beszélünk, ezért ésszerű, hogy magasabb árakkal találkozunk ott.

Továbbá ezekben a kerületekben sokkal nívósabb albérletekkel találkozhatunk. Legyen szó újakról vagy felújított lakásokról. A kínált árért kiváló szolgáltatásokat és jelentősen igényes lakásokat, magas minőséget kapunk vissza. Szóval míg Nyugat – Európában ugyanezen az áron mindössze átlagos vagy éppen azon aluli minőségben lelhetünk albérletre, addig ugyanazon az áron Budapesten kényelemben élhetünk.

Hogy mit is kapunk Budapest belvárosában bécsi vagy éppen brüsszeli áron? Modern stílust, állandó karbantartást, biztonságot, nem hétköznapi berendezést, átlagon felüli, belvárosi életstílust, a főbérlő vagy éppen ingatlan ügynökség részéről folyamatos felkészültséget, segítséget és minőségi szolgáltatást.

Természetesen találhatunk olcsóbban is lakást Budapesten, de ebben a cikkben a már említett európai városokhoz viszonyított budapesti lakásokkal foglalkozunk. Ha ezen a kategórián alul nézelődünk, nos, ebben az esetben érdemes felkészülni a későbbiekben felmerülő háztartásbeli problémákra, a kényelem és az igényesség teljes hiányára.

Lehetséges, hogy Budapesten vetekednek az árak, vagy éppen meghaladják más országok albérleteinek árait, de nem árt megfigyelnünk, hogy nincs lényeges eltérés az árak között, ám a minőségben sokkal inkább. Arra a kérdésre pedig, hogy szívesebben élnénk – e egy régimódi, hiányosan felszerelt lakásban valahol Európában, vagy itthon egy modern, kifinomult lakásban itthon, szerintünk egyételmű a válasz.