Állatbarát albérlet Budapest centrumában és annak környékén. – Megéri?

Megannyi albérletkereső teszi fel a kérdést, mégis megéri – e az állatbarát albérlet Budapest területén, hiszen nagyvárosról beszélünk. A szóban forgó bérlő-jelöltek általában újoncok az albérletvadászat területén, sokszor pedig az önállósodás is friss élményt jelent számukra. Ennek okán félnek egyedül belevágni az ismeretlenbe és lakótársakra sem vágynak, de esetleg idegenkedhetnek is attól az ötlettől, hogy egy idegen emberrel osszák meg albérletüket.

Azonban van pár nagyon is figyelemreméltó ellenérve annak, ha az ember keresési listáján főként az szerepel, hogy „állatbarát albérlet Budapest területén.” Míg a házi kedvencek elképesztően aranyosak, számtalan okból kifolyólag nem megfelelő számukra a nagyvárosi élet, emiatt pedig az ezt az életmódot folytató egyénnek sem ajánlott az állattartás, és az állatbarát albérlet Budapest legtöbb területén. Összegyűjtöttünk néhány kiemelkedően fontos érvet ezzel a témával kapcsolatban, hogy Te is értsd, miről beszélünk.

1. A rongálás lehetősége

A háziállatok nem csupán sok szeretetet és törődést hoznak életünkbe, de rengeteg fejfájást is. Egy nagyon fontos oka annak, hogy a főbérlők az esetek többségében kikötik, hogy a háziállatok tartása a lakásban tilos, az nem más, mint az esedékes rongálás. Különösen új, vagy netán újonnan felújított albérletek esetében találkoznak a bérlőjelöltek ennél a típusú kérdésnél a legnagyobb ellenkezéssel. Ha közelebbről megvizsgáljuk a témát, akkor felismerhetjük, miért is.

Az újonnan szerzett állatok nem tiszták, a szobatisztaságra szoktató procedúra pedig egy meglehetősen hosszadalmas folyamat, amely során az esetek többsége megrongált padlózattal, szőnyeggel végződik, nem is beszélve arról, hogy a lakásban a megszokottnál is gyakoribb takarítás ellenére is roppantul kellemetlen szagok terjengenek.

2. A szomszédok és az éjszakai szerenád

Szomszédaid nagy valószínűséggel nem lesznek vevők az éjszakai szerenádra, amelyet kutyusod vagy éppen cicusod szán neked és mindenkinek, aki hallja őt. Míg sok mozgással, kutyasétáltatással kordában lehet tartani kedvenced energiáit, a beosztásod és az állat igényeit igencsak nehéz összeegyeztetni, főleg, ha utóbbi nem érti meg, hogy miért kell egy laptop előtt ülnöd nyolc teljes órát, ahelyett, hogy vele foglalkoznál. A rendbontás valamlyien formája elkerülhetetlen.

3. Túl sok hely igénybevétele

Bizonyára te is sok olyan amerikai filmet láttál, amelyben a New York városában élő szereplők azt ecsetelik csevegés közben, hogy mennyire okosan kell használni a lakásban rendelkezésre álló szabad teret egy nagyvárosban.

 Ez Budapest esetében is igaznak bizonyul. A nagyvárosok esetében mindig sok emberről beszélünk, akik azonos épülettömben, egymástól elszeparálva, ámde közel élnek. A mi hétköznapjainkat megkönnyebbítő vagy létünket támogató, szolgáló tárgyakon kívül nem érdemes más tárgyat bezsúfolni.

Ahhoz is, hogy a lakás igényes és esztétikus maradjon, a tér megfelelő kihasználtsága szükséges. Ez nehezen tud megvalósulni akkor, ha kutya kenel, ketrec, akvárium, terrárium, vagy ehhez hasonló tárgyak is jelen vannak az albérletben. Netalán az is megeshet, hogy nem fér be az lakásba.

A rendelkezésre álló hely mindezektől eltekintve is komoly gondolkodásra adhat okot. Amennyiben ez megtörténik, és azon törnéd a fejed, hogyan használd ki a teret, itt olvashatsz egy korábbi cikkünk tanácsairól a tér okos felhasználásának ötleteivel.

4. Nem mindenkinek való a belváros

Nem mindenkinek való a belváros, ezalatt pedig főként négylábú kedvenceinkre kell gondolni. Bár rengeteg embertársunkat láthatjuk hűséges társukat, azaz kutyájukat sétáltatni nap napután, a belvárosi élet nem a legmegfelelőbb közeg egy állat számára.

Gondolj csak bele, az albérletbe zárva nem kapnak csak minimális napfényt a sétáltatás során, ebből kifolyólag D-vitamin hiány lép fel. Sok kölyökkutya nő fel emiatt eldeformálódott lábakkal, ami fénykoruk után, idős korukra sajnos fájdalommal is párosul.

Ez pedig csak egy példa és egy állat faj. A macskák és más kisállatok is szenvednek a bezártságtól. Többségük a kutyákkal ellentétben még csak annyira sem szerencsések, hogy napi szintű napfényhez juthassanak. Agresszív vagy depressziós, szomorú felnőttekké válnak, ami a gazdájuk lelkiállapotát is befolyásolni fogja.

Ez a négy ok remélhetőleg kellő felvilágosítást nyújtott számodra és helyeslően nyugtázod, hogy ez az életforma nem az ember legjobb barátainak kedvez. Állatbarát albérlet Budapest nagy részén nem tud következmény mentesen megvalósulni.

Természetesen akadnak olyan kiadó belvárosi albérletek, amelyekben állatokat is szívesen fogadnak, de ezekre a helyekre nem árt kellő odafigyeléssel, meglehetősen kritikusan tekinteni. Általában már az első megtekintés során kiderül, hogy igen leharcolt állapotúak.