Albérletkereső kisokos, ha okosan csinálnánk!

Albérletkeresés. Egyesek megvetik és a hátuk közepére sem kívánják a vele járó nyűgöket. Mások izgalmasnak találják, ezért kihívásként élik meg, és alig várják, hogy versenghessenek jövőbeli lakásuk vagy éppen szobájukért. Természetesen embertípustól és az aktuális életszituációtól függ, hogy mi éppen melyik kategóriába esünk az említettek közül. 

Akárhogyan is legyen, bármelyik kategóriába is ess, mi megkönnyítjük a dolgod, hogy kevesebbet kelljen aggódnod. Ha figyelembe veszed a következő sorokat, nagy előnyre tehetsz szert a lakáskeresés csataterén. Albérletet találni alapos munkát igényel. Előkészületek, kivitelezés és utómunka precíz végrehajtását követeli meg. 

Az előkészületek ugyanolyan számottevő, mint a kivitelés. Az előkészületekkor írd össze azokat a fontos, illetve apró részleteket is, amelyekre fokozott figyelmet kell, hogy fordíts, amikor hirdetéseket olvasod. Ne hagyj ki semmit, amit most feláldozhatónak tartasz, az a későbbiekben hiánnyá alakulhat át, amikor már aláírtad a szerződést.

 Majd kezd böngészni a hirdetéseket minden olyan népszerű hirdető felületen, amelyről hallottál, hiszen azok az elterjedtségük miatt megbízhatóak. Azért a közösségi oldalon található csoportokat is nézd át, hiszen olykor ott is gyöngyszemekre akadhatsz. Amint megtaláltad a számodra legideálisabb lakásjelölteket, mi hamarabb hívd fel a hirdető főbérlőt. Ne feledd, hogy az idővel és még több száz másik albérletkeresővel futsz versenyt. 

Fordíts nagy figyelmet a kivitelezésre. A lakáskeresés sok részletben hasonlít az állásinterjúhoz, ezért már az első telefonbeszélgetés során eldőlhet, hogy a felek egy hullámhosszon vannak – e, érdekeik egyesülhetnek-e vagy sem. Amikor telefonon érdeklődünk tehát a hirdetés felől, legyünk határozottok, lényegre törők, céltudatos magatartásúak, de mindenképpen ügyeljünk rá, hogy ne tűnjünk erőszakoskodónak és „túlokosnak”, fontoskodónak. Senki sem szeretne egy akadékoskodó, kevésbé kompromisszumképes bérlőt. 

A megbeszélt időpontra pontosan jelenjünk meg lakást nézni. Legyünk tisztelettudók és udvariasan viselkedjünk mind a lakótársak, mind a főbérlő esetében. Amikor kiadó szobát keresünk Budapesten, fontos, hogy mihamarabb költözzünk is a lakásba, nehogy valaki előbb célba érjen, amíg mi hezitálunk, gondolkodunk, „alszunk rá párat”. Amennyiben megszületett a döntés és a megállapodás is, már csak az utómunka, azaz a szerződéskötés és a költözés marad hátra. Nem is olyan körülményes és nehéz, mint gondoltuk, igaz?