12 tipp az olcsóbb bérléshez

Ahogy a bérleti díjak az egész országban emelkednek, találékonyabbnak kell lennie az olcsóbb bérleti díjak megtalálásához. Az alacsonyabb bérleti díjakról való tárgyalás mindenképpen művészet, és kreativitást, erőfeszítéseket és időt igényel az Ön részéről. Elsőre talán félelmetesen hangzik, de ne aggódjon! Ha betartja az alábbi tippeket, megtanulja, hogyan lehet olcsóbb bérleti díjhoz jutni!

 

 1. Mérje fel a helyi piacot.

Az első dolog, amit meg kell tennie az olcsóbb bérleti díj megszerzéséhez, meg kell ismernie a környéken és a környező lakásokban található lakások bérleti díját. Szeretne tényekkel felkészülni, amikor úgy dönt, hogy tárgyal a bérleti díjról. Ha a térségben magas az üresedési ráta, és sok üres egység várja a bérlőket, akkor ez lehet a legjobb ok. Az üres lakások jövedelemkiesést jelentenek a bérbeadóknak és az ingatlankezelőknek. Inkább leviszik a bérleti díjakat, mintsem egy hónapig üresen álljanak.

 

 1. Találja meg a legjobb időt a lakásbérlésre.

A jó időzítés nagyon fontos, ha olcsóbb bérleti díjat akarunk elérni. Tudta, hogy a tél a legjobb alkalom a lakásbérlésre, ha spórolna? Ekkor a legalacsonyabb a bérleti igény, mert az emberek többsége inkább nem költözik az év hidegebb hónapjaiban. Ezért, ha rugalmasan tud mozogni, várjon decemberig vagy januárig a keresés megkezdéséhez.

 

 1. Határozza meg a versenyt.

Sétáljon a környéken, beszéljen az emberekkel az üres álláshelyekről és a bérleti díjakról. Ne féljen belépni a ingatlanirodákba, és érdeklődni az árajánlatokról. Az új lakás komplexumok gyakran ösztönzőket kínálnak az úgynevezett „bérbeadás” során. A bérbeadás az új bérház hivatalos beindítását követő első 6–12 hónapra vonatkozik. Ezen ösztönzők egy része tartalmazhat ingyenes havi bérleti díjat, parkolóhelyet vagy bónusz berendezéseket. Minél többet tud, annál nagyobb az esélye annak, hogy olcsóbb bérleti ajánlatot kapjon. Például, ha pontosan tudja, hogy egy új apartman-komplexum parkolóhelyet kínál, és az Ön által választott bérleti díj nem megfelelő, akkor ezt mindenképpen fel kell hívnia.

 

 1. Kérdezzen az üzletekről.

Kérdezze meg a bérbeadót, van-e kedvezmény a hosszú távú bérletre. Ha nagyon tetszik egy lakás, és azt tervezi, hogy a következő pár évben a környéken marad, ajánljon fel hosszabb bérleti szerződést alacsonyabb ár fejében.

 

 1. Legyen rugalmas a beköltözési dátumokkal és a frissítésekkel.

Amikor egy bérlő elköltözik, a bérbeadóknak és az ingatlankezelőknek időt és pénzt kell befektetniük az egység tisztításához és a szükséges frissítések elvégzéséhez. Ajánlja meg a lakás takarítását, és hagyja fel a felesleges korszerűsítéseket és felújításokat. A bérleti szerződés aláírása után hamarosan készen áll a beköltözésre.

 

 1. Adjon valamit cserébe.

Ha rugalmas menetrendje van, ajánlja fel, hogy végezzen néhány házimunkát a bérbeadójának. Például Ön felelős lehet a szemetet és a lomtárakat az egész bérleménybe kivinni. Vagy ha tudja, hogyan kell bizonyos javításokat elvégezni, ajánlja fel szolgáltatásait az olcsóbb havi bérleti díj fejében.

 

 1. A választás előtt vegye figyelembe az összes költséget.

Az olcsóbb bérlet nem mindig jelent jobb üzletet. Például, ha a leendő bérbeadó beépített mosó- és szárítógépet, ingyenes parkolóhelyet és edzőtermet kínál a helyszínen, rengeteg pénzt takaríthat meg a drágább lakás bérlésével.

 

 1. Béreljen szobatársával.

A szobatárssal történő bérlés egyszerű módja a költségek csökkentésének és a társaság élvezetének. Előfordul, hogy egy baráttal együtt élünk zökkenőmentesen, de az ismerőssel való együttélés szintén bölcs stratégia. 

Természetesen meg kell határoznia néhány alapszabályt, és meg kell győződnie arról, hogy kompatibilisak-e a szobatársakkal. Beszélje meg, hogy ki fizeti a rezsit, hogyan kell kezelni a bérleti díjat, mikor kell takarítani a közös helyiségeket, valamint az egyéjszakás vendégekre vonatkozó szabályokat. A helyzet kezelhetőbbnek bizonyul, ha mind ugyanazon az oldalon tartózkodunk, és a produktív élethelyzetre koncentrálunk.

 

 1. Fontolja meg, hogy a városon kívül éljen.

Álomvárosában élni nem elérhető? Az olyan városi metropoliszok, mint Budapest, Debrecen és Székesfehérvár, köztudottan drágák. De lehet, hogy megkötheti az üzletet egy lakásra, egy kőhajításnyira a várostól. Feltétlenül vegye figyelembe a tömegközlekedés vagy a parkolás további idejét és költségeit.

 

Valószínűleg több helyet talál, ha a városon kívül él. A sorház vagy családi ház bérlése nagyobb rugalmasságot kínál néhány szobatárs befogadásához, és tovább csökkentheti a bérleti díjat. Ha elkötelezte magát egy bérleti szerződés mellett, akkor a városon kívüli és az elővárosi kényelmi létesítményektől távol élő élet is több megtakarítást eredményez.

 

 1. Szűkítse a kényelmet.

Olyan sok apartman található a piacon, a kényelemtől a teljesen felszerelt kényelmi felszerelésekig, a helyszíni medencékig és a fitneszközpontokig. Csábító, hogy mindent el akar végezni a lakáskeresésben, de a kényelmi szolgáltatások szűkítése általában költségmegtakarítást eredményez. Fontos tudni azt is, hogy mely szolgáltatások nyújtják a legjobb életszínvonalat az Ön helyzetéhez. A felfrissített konyha és fürdőszoba elengedhetetlen a kényelmes élethelyzethez.

 

Készítsen listát a kötelező felszereltségéről, és minden más kívánságáról. Ha a bérleti díj megfelelő, felfedezheti, hogy valóban nem érdekli annyira a tetőterasz, mint gondolta.

 

 1. Keressen középső emeleti egységeket.

A lakása padlója nagy hatással lehet a bérleti díjára. A nézetek szempontjából gyakran a legfelső emelet a legkívánatosabb. Nem kell attól sem tartania, hogy senki sem él feletted és túl sok zajt okoz. Az alsó emeleten népszerűek a gyerekes lakosok, az idősebb bérlők, és mindenki, aki kényelmes kijárati pontokat és helyszíni kényelmet szeretne. Kérdezze meg a bérbeadót vagy az ingatlankezelőt, hogy van-e bérleti kedvezmény a középső emeleten. További költségmegtakarítást érhet el, ha a középső emeleten tartózkodik és korlátozott kilátással rendelkezik.